Elhunyt Konter László, a Jókai színház korábbi igazgató-főrendezője

2023. február 24. 08:54 | behir.hu

Életének 79. évében, hosszan tartó betegség után 2023. február 23-án elhunyt Konter László, Jászai Mari-díjas rendező - jelentette be a szomorú hírt a Magyar Színházi Társaság.

 
Konter László 1969-1972 között, illetve 1973-1974-ben a Szegedi Nemzeti Színház színésze volt; a köztes évben a Békés Megyei Jókai Színházban dolgozott. 1979-ben szerzett rendezői diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Néhány pécsi év után 1983-tól tíz éven át a Népszínház rendezője, 1989-1993 között az utazó operatársulat vezetője volt.
1993 és 2007 között a Békés megyei Jókai Színház igazgató-főrendezője volt. 1996-ban tüntették ki Jászai Mari-díjjal. Rendezői tevékenysége mellett szívesen foglalkoztatták a filmvásznon színészként is.
Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház jelenlegi igazgatója pénteken az MTI-nek elmondta: Konter Lászlót a teátrum saját halottjának tekinti, a közeljövőben megemlékezést is szerveznek a tiszteletére.
Elmondta, Konter László hívta őt először a Békéscsabára 1999-ben vendégrendezőnek, majd 2003-ban az ő javaslatára lett a Színitanház vezetője.
Konter László idejében kisebb volt a színház épülete és a társulat is, kevesebb bemutatót tartottak, de nagyon családias hangulat uralkodott, amelyet igyekeznek megőrizni - fogalmazott Seregi Zoltán.
 
A Békéscsabai Jókai Színház a következő szavakkal emlékezik egykori igazgatójára: "1972-ben járunk, egy fiatal színész érkezik a Békés Megyei Jókai Színházba, hogy szerepet kapjon abban az évadban Shakespeare V. Henrikjében, Páskándi Géza Apáczai Csere Jánosról írott történelmi drámájában (Tornyot választok), és egy bolgár mesejátékban (A négy süveg).
Ez a színházi ember 1987-ben, már rendezni érkezik Békéscsabára, majd 1993-tól már az intézmény igazgatója-főrendezője, aki a legkeményebb Ibsen, Strindberg vagy Miller drámákat éppoly biztos kézzel állítja színpadra, mint a „könnyű” műfajok mestereit Molièretől Heltai Jenőig.
Humán- és zenei műveltségével, minden ismeretre és művészeti stílusra nyitott személyiségével olyan műhellyé varázsolta a Békés Megyei Jókai Színházat, amely a legnemesebb értelemben vett népszínházi hagyományokat ápolta. Széles műfajválasztékkal, felvállalt kortársszínházi kísérletekkel, a helyi művészek integrálásával és a Színitanház útjára indításával is egy új, modernebb pályára terelte a csabai teátrumot.
A képen azonban egy 28 éves ifjút látunk, aki így vallott erről az időszakról: „éltem az ifjú színészek gondtalan, bohém életét, és nem gondoltam arra, hogy valaha is olyan méretű gondokat veszek a nyakamba, mint a színházigazgatás.”
Így is őrizzük meg magunkban Konter Lászlót és békéscsabai pályafutásának emlékét!"

További programok »

FEL