Elhunyt Becsei József földrajztudós, a szegedi egyetem professzora

2022. szeptember 16. 12:47 | behir.hu

A neves tudományos szaktekintély 1937-ben Pusztaföldváron született. Tevékenysége révén Békéscsaba a hazai földrajztudomány egyik fellegvárává vált a 70-es években.

Becsei József egyetemet végzett geográfusként a rendszerváltás előtt a Békés Megyei Tanács kulturális osztályát vezette. Tudománytörténeti jelentőségű tette volt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földrajztudományi Intézete 1973-ban Békéscsabán hozta létre Alföldi Osztályát, melyben Becsei Józsefnek döntő érdemei voltak Enyedi György és Tóth József mellett. Akkoriban Budapesten kívül az akadémia egyetlen társadalomtudományi kutatóintézettel sem rendelkezett vidékén.

– Becsei Józsefnek nagy szerepe játszott abban, hogy a szegedi egyetem földrajzkutatóját és oktatóját, Tóth Józsefet megnyerte a feladatnak, és indulásakor ő vezette a csabai intézetet – olvasható egy visszaemlékezésében. Mint írta, a Földrajztudományi Kutatóintézet békéscsabai osztálya a megye szellemi életének egyik központja lett, geográfiában pedig az Alföldkutatás központja. Számos Fiatal fölrajzkutató pályafutása indult itt el.

Becsei József a rendszerváltás után Budapesten, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetben folytatta munkáját, innen került az akkori nevén József Attila Tudományegyetemre (ma Szegedi Tudományegyetem), ahol a Gazdaság- és Társadalomföldrajzi Tanszék vezetője lett.

– Kutatásainak középpontjában a településföldrajz és a településmorfológia állt, és ezen belül is a hazai tanyakutatás egyik legnagyobb hatású képviselője volt, aki tovább vitte Mendöl Tibornak a két világháború közötti kutatásait. Kutatási területének kiválasztása aligha véletlen, mert 1937-ben a Békés megyei Orosháza mellett található Pusztaföldváron született egy tanyán – olvasható.

A Szegedi Tudományegyetemnek 2007-ig volt aktív oktatója, majd professor emeritusa, de nyugalmazása után is segítette az SZTE Földrajztudományi Doktori Iskolájának munkájába. 

Becsei József hosszan tartó, súlyos betegség után 85 éves korában hunyt el.

 

Életéről dokumentumfilm is készült:


 

Forrás: szeged.hu

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL