Életveszélyes a tűző napon parkoló autóban hagyni szeretteinket

2020. július 2. 16:48 | Sipos Gábor

Elég pár perc ahhoz, hogy a tűző napon álló autó extrém forróvá váljon, főleg a nyári kánikulában. A szakemberek szerint a járműben hagyott kisgyermek vagy kisállat nagyon gyorsan akár életveszélyes állapotba is kerülhet.

Minden évben szerepel a híradásokban olyan tragédia, amelyben a szülő vagy gazdi a tűző napon, álló autóban hagyta gyermekét vagy kisállatát. Egy rövid kísérlet részeként a behir.hu és a 7.TV egy fehér színű személyautóban végzett mérést: szűk negyedóra alatt 50 Celsius fok fölé ment a belső tér hőmérséklete.

A bent ülő személy szervezete a gyors hőmérsékletemelkedés miatt izzadással nem tudja hűteni magát. Néhány perc bent eltöltött idő után a szapora pulzus mellett rosszullét jelentkezik. Az autóban rekedt személy a kompenzáció hiánya miatt vérnyomásesésre és fejfájásra számíthat. Rossz közérzet mellett viselkedésváltozás alakulhat ki, végül a hányást és az eszméletvesztést követően összeomolhat a keringés – mondta el a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának gyermekgyógyász főorvosa. A szakember szerint ezt már nevezhetjük hőgutának.

– Ez egy életveszélyes helyzet, mivel olyan hihetetlenül gyorsan emelkedik a hőmérséklet, hogy akár néhány perces késlekedés is életveszélyes állapotba sodorhatja a szervezetet akár gyermekről, felnőttről vagy állatról van szó – hangsúlyozta Dr. H. Nagy Katalin.

A gyermekgyógyász szerint amennyiben a bent rekedt már eszméletlen, gondolkodás nélkül be kell avatkozni és az érintettet a szabad levegőre, lehetőleg árnyékba kell húzni és stabil oldalfekvésben elhelyezni. Fontos, hogy azonnal értesíteni kell a hatóságokat.

– Javasoljuk a bejelentőnek, hogy mielőtt kiérkezünk, mindenképpen próbálja meg az ajtókat végig nyitogatni, hátha nyitva talál egyet. Ha bevásárlóközpontban van, akkor érdemes bemondatni a rendszámot, riasztani az autó tulajdonosát. Az észlelő megmozgathatja a járművet is, mert ma már vannak olyan berendezések, amelyek telefonra riasztanak. Így károkozás nélkül meg lehet úszni, hogy kiszabadítsuk a bent rekedt élőlényt vagy személyeket – mondta Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője, Várszegi György tűzoltó főtörzsőrmester.

A rendőrség, a tűzoltóság és az egészségügyi szakemberek mind egyöntetűen azt javasolják: amennyiben alélt, eszméletlen embert vagy állatot talál valaki egy zárt autóban, akkor ne habozzon, szabadítsa ki késlekedés nélkül.

További programok »

FEL