Életet menthet ez az okosóra

2020. január 7. 18:54 | behir

Már több ízben is bebizonyosodott, hogy igencsak hasznosak lehetnek az okosórák egészségügyi funkciói. Az Apple Watch például többször is életet mentett már azzal, hogy figyelmeztetett a pitvarfibrilláció lehetőségére. Idő kérdése csak, hogy a többi okosóra-gyártó is beépítse eszközébe ezt a funkciót.

 Az elsők között van a Nokiát immár hátrahagyó, és önálló vállalatként tevékenykedő Withings, aki új, ScanWatch nevű hibrid intelligens órájába az említetten kívül még egy, egyelőre egyedülálló funkciót is beépített. Az óra sok hasonlóságot mutat a ScanWatch az Apple Watch-csal. Mindkét okosóra PPG (photoplethysmogram) eljárást használ a felhasználó pulzusának monitorozására és gyors, 30 másodperces EKG-mérést is kínál. Ez a funkció igen hasznos, ugyanis a pitvarfibrilláció nem okoz konkrét panaszokat, így ha az óra nem jelezné, talán ki sem derülne.

Van egy másik egészségügyi rendellenesség is, ami ugyancsak rejtve maradhat: az alvási apnoe. Pedig egy potenciálisan súlyos zavarról van szó, amelynek során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd folytatódik. Nos, a Withings okosórája ezt a problémát jelzi. Közvetett módon, SpO2-érzékelő segítségével méri a vér oxigéntelítettségi szintjét alvás közben, ennek alapján jelezheti az eltérést. Ilyen érzékelőt egyébként más okosórákban is használnak, azonban a Withings újdonsága következtet először ebből az alvási rendellenességre.

A felhasználók rögzíthetik is az EKG- és SpO2 mérések eredményeit. A szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy érdemes orvosi véleményt kérni, ezek a funkciók ugyanis csak a tünetek felismerésére szolgálnak, nem pedig diagnózis készítésére.

Sokan épp az EKG-mérés lehetősége miatt választják az Apple okosóráját, és az, hogy a Withings ScanWatch még az alvási apnoéra is figyelmeztethet, komoly piaci előnyhöz juttathatja. Egyelőre még a szabályozó testületek engedélyezésére vár, és nem tudni, hogy ez mennyi időt vesz majd igénybe. Ha elérhetővé válik, akkor 249 dollárba (38 mm), illetve 299 dollárba (42 mm) fog kerülni.

 

Forrás: HVG

További programok »

FEL