Életet mentett a dánfoki strand vízimentője

2021. július 29. 16:09 | Erdei-Kovács Zsolt

Egy idősebb férfit mentett ki a vízből a Békés-dánfoki strand egyik munkatársa. A 17 éves vízimentő elmondta, nem gondolkodott: azt csinálta, amit ilyen esetben tenni kell. Megragadta a bóját, bevetette magát a vízbe és odaúszott a segítségért kiáltó idősebb férfihoz, aki azért került veszélyes helyzetbe, mert begörcsölt a lába.

A rendészeti szakközépiskolát végző Vágási Soma Péter a későbbiekben a közszolgálati egyetemen szeretne továbbtanulni. A vízimentői tevékenységet időszakosan, a nyári szezonban végzi. A közelmúltban történt mentési esetről szólva elmondta, nem emlékszik arra, hogy pontosan hogyan történt, mindent automatikusan tett. Nem gondolta át a lehetséges következményeket, csak csinálta, amit a vízimentő oktatás során megtanult.

A dánfoki strandon jelentős fejlesztések történtek. Az intézmény népszerűsége nő, egyre többen keresik fel a holtág mentén kialakított komplexumot. A több látogató azonban nagyobb felelősséget is jelent. Gyárfás Vivien, az üdülőközpont recepciós munkatársa ismertette, ő éppen nem dolgozott az eset megtörténtének napján, megdöbbenéssel értesült az eseményekről. Mint mondta, nagyon örül neki, hogy a vízimentő kollégája éber volt, hiszen akár nagy baj is történhetett volna. Hozzátette, a part fokozatosan mélyülő, homokos és mindenki saját felelősségére mehet be a vízbe, attól függően, hogy mennyire jól tud úszni, illetve mennyire érzi a vizet biztonságosnak.

A legkiemeltebb időszakban napi átlag 3-400 strandoló érkezik ide, azonban a félezres létszám sem ritka, de az is előfordult már, hogy 800-an fürdőztek itt a holtág vizében. A biztonsági alapvetések betartásá emberéletek múlhatnak: a legtöbb fuldokló egészen egyszerűen nem tud segítségért kiáltani, mint ahogyan ebben az esetben történt, hiszen az, aki levegőt sem kap, nem tud segítséget hívni.

Békés-Dánfok strandján napi átlag 300-400 fürdőző fordul meg

 

Érdemes már egészen kis korban megtanítani az alapvetéseket azért, hogy a pancsolás ténylegesen felhőtlen szórakozás legyen. A gyerekek a vízben is hangosan játszanak, ha pedig elcsendesednek, ellenőrizni kell őket.

Metcalfe-Bodnár Tímea pedagógus, úszásoktató ismertette, a gyerekeknél nagyon fontos szempont, hogy kialakuljon az úgynevezett vízbiztonság, vagyis hogy biztonságosan tudjanak mozogni, önfeledten tudjanak játszani a vízben. Érdemes legelőször is sekélyebb vízben gyakorolni, majd ezt követően felügyelettel, fokozott figyelem mellett a mélyebb vízben is gyakorolni.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL