Élénkülő télvégi madármozgás a Kis-Sárréten

2019. február 18. 08:12 | behir

A naptár szerint még bőven van hátra a télből, de a madárvilágban bekövetkezett változások már a tavaszt idézik. A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén a halastavakon eltűnt a jégtakaró és egyre több madár jelenik meg.

A legintenzívebben a vadludak és a récék száma növekszik. Négy-ötezer vadlúd egész télen kitartott a halastavakon, mostanra azonban számuk már meghaladta a 10 ezer példányt. Többségük természetesen most is nagy lilik, de kisebb vörösnyakú és vetési lúd csapatok is felbukkantak. A nyári ludak egy része már párba állt és a fészkelőhelyeken készülődik a költésre.
 
A récéknél még szembetűnőbb a változás. Az elmúlt hónapokban a 2-3 ezer példány volt a jellemző, de a napokban már mintegy 12 ezer példányt számoltunk. A fajskála is színesedett, összesen tíz réceféle van jelen. Feltűnő növekedés volt a kercerécéknél, számuk már eléri a 200-at. A korábban alig mutatkozó kis bukókból is már negyvenet számoltak, s a napokban megérkeztek az első cigányrécék is.
 
A telelő rétisasok száma kissé megcsappant, az itt élő pároknál pedig már megkezdődött a kotlási időszak. Hosszabb szünet után a közelmúltban újra felbukkant a térségben vendégeskedő fekete sas.
 
Dél felől egyre több fenyőrigó és seregély érkezik vissza, s az őket követő karvalyok száma is növekedett. Már a tavaszt idézi az első bíbicek megjelenése. A pusztai területeken kitartanak a telelő kék galamb csapatok. A parlagi sasok már fészkeiket tatarozzák, a dürgő helyeken pedig megjelentek az első túzokok.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 

További programok »

FEL