Eldördült a fegyver, az íjászok felvonultak - Világbajnokság Gyulán

2022. augusztus 14. 20:15 | Szabó Judit

Elindult a III. Történelmi Íjász Világbajnokság vasárnap este Gyulán, a helyi íjász szövetség rendezésében. A jövő szombatig tartó viadalon a város több helyszínen biztosít látnivalót a nézőknek.

A megnyitó egy látványos felvonulással kezdődött. Az országok képviselő a vár elől indultak el a világóra irányába, majd vissza. A megnyitón négy kontinens huszonegy országa volt jelen, de a vízum körüli késedelmek miatt folyamatosan regisztrálnak még. A történelmi íjász világbajnokság öt különböző páylán zajlik majd. 

– A meleg ellenére kiváló napot tölthettünk itt, Gyulán amelyet nagyon jó helyszínnek tartunk. Volt már itt néhány versenyünk, az íjászat napja is ide köthető. Egy történelmi világbajnokságnak a gyulai vár környéke egy ideális helyszín – fogalmazott Vánky Sebastian, a Magyar Íjász Szövetség elnöke.

Fotó: behir.hu

– A történelmi íjászat nem olimpiai sport még, inkább a történelmi hagyományokat őrzi. Legutóbb 2018-ban rendeztek világbajnokságot, amely aztán a pandémia miatt két év múlva elmaradt – ennek is "köszönhető" az idei rekordszámú nevezés – fogalmazott Kovács József, a térség országgyűlési képviselője.

Gyula alpolgármestere elmondta, hogy külön öröm számukra, hogy Gyula városa adhat otthon egy világbajnokságnak. 

– Színes forgatag, egzotikus kultúrák jelennek meg ilyenkor, aminek nagyon örülünk. Ugyan a megnyitóra nem mindenki ért ide, de reményeink szerint az elkövetkező napokban mindenki megérkezik – fejtette ki Alt Norbert

A versenyek hétfőn reggel 8 órakor bemelegítéssel kezdődnek, majd az íjászok 9 órától élesben is lőhetik a célokat. A több száz íjász három csoportra lett osztva, így három helyszínen mérethetik össze tudásukat. 

Galéria

További programok »

FEL