Elbántak a természettel

2016. április 8. 18:02 | Laczkó Viktória

Az egykori KISZ tábortól a Veszelyig tartó természetvédelmi területen lévő fák sorsáról tavaly év végén hozott döntést a békéscsabai önkormányzat a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködve. Az érintett szakaszon több fát nyilvánítottak a bejárások után közvetlen élet- és balesetveszélyesnek.

A természetvédelmi terület kezelője a városhatáron belül a város, ezen kívül pedig a vízügyi igazgatóság. A kivágásra ítélt fák eltávolítás az intézmények feladata volt. A vízügyi igazgatóság már január végén befejezte a munkálatokat. Az önkormányzathoz tartozó területen, azonban most fogtak hozzá a fakivágásoknak.

A vegetációs időn kívül, azaz lombhullatás után, de még a lombfogadás előtt szokás elvégezni ezeket a munkálatokat - mondta el Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember. A jelenlegi beavatkozással beláthatatlan károkat okoznak a természetben. Ilyenkor a fák a téli tartalékaikból próbálják újrakezdeni az életüket. Ahogy a szakember elmondta, a fák megsértésével ebben az időszakban hatványozott károkat okoznak a növényeknek. Továbbá a vándormadarak is visszatértek az Élővízcsatorna környékére, akiknek a fészkelőhelye veszélybe került a fakivágások miatt. 

Megkeresésünkre az önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel a költségvetés elfogadása után tudtak megállapodni a kivitelezővel, így ők ezekben a napokban tudták megkezdeni a kijelölt fák eltávolítását.

További programok »

FEL