Eladósodott bolygó - Megtépázta a Covid a világ gazdaságait

2021. július 30. 12:55 | behir.hu

2020-ban 290 ezer 600 milliárd dollárra nőtt a globális adósság értéke.

– A Moody's pénzügyi kutatással és hitelminősítéssel foglalkozó amerikai szervezet elemzése szerint tavaly, a Covid–19 járvány hatására főként a kormányzati szektorban 32 ezer milliárd dollárral, 290 ezer 600 milliárd dollárra nőtt a globális adósság értéke – olvasható a Növekedés portálon.

A hitelminősítő szerint az adósságtörlesztés költségeit, illetve a külső kiszolgáltatotság mértékét vizsgálva Kelet- és Közép-Európa viszonylag jól áll.

– Bár a fejlett piacok stabilabbak az adósságkezelésben, azonban középtávon az alacsony termelékenység -növekedés és a kedvezőtlen demográfiai trendek veszélyeztethetik az eddig elért eredményeket – olvasható a kimutatásban.

Görögország, Spanyolország, Szlovákia, Ciprus, az Egyesült Királyság, Portugália és Olaszország államadóssága nőtt a legnagyobb mértékben. Többek között ezek az államok felelnek az elmúlt tíz évben az  államadósság felhalmozódásának 65 százalékáért. A Moody's listája alapján a legveszélyeztetettebb hét ország Ukrajna, Görögország, Venezuela, Belize, Jamaica, Argentína és Fehéroroszország.

Forrás: növekedés.hu

További programok »

Gazdaság

Hamarosan új brand költözik a Lencsési ABC-be

Lassan megszokottá válik, hogy a bő négy évtizede, a tízemeletesek árnyékában működő Lencsési ABC-be időnként új üzlet költözik. Természetesen ezzel az áruház neve is részben megváltozik, miközben a lakótelepiek 98 százaléka Lencsési ABC-nek hívja.
2023. szeptember 26. 12:47
FEL