Ékszerrablás a látogatóközpontban! Nyomozóképző tábor Békéscsabán

2016. július 21. 12:05 | Balázs Anett

Bűnügyekkel és rejtélyekkel foglalkoznak a gyerekek abban a táborban Békéscsabán, ahol egy hét alatt akár profi detektívvé is válhatnak. Titkokat fejtenek, olvasnak a nyomokból és még bűnözőket is lefülelhetnek a nyomozó tanoncok. A táborban megmutatják nekik a helyszínelés, ujjlenyomatvétel és a titkosírás tudományát, de még saját nyomozó felszerelést is készíthetnek.

Egy paróka, napszemüveg és karimás kalap! Kész is a tökéletes álca. Így talán még a saját édesanyjuk sem ismer rá azokra a gyerekekre, akik részt vettek a Körösök Völgye Natúrpark által szervezett nyomozóképző táborban.
Az ujjlenyomat készítés volt talán az egyik legnépszerűbb tevékenység a gyermekek körében. A játékokon kívül itt a nyomozó tanoncok a NAV  szakembereinek segítségével, valódi felszerelésekkel ismerkedhettek meg, amelyet akár egy ékszerrablás felderítésénél használhatnak.

– Egy kalandos hetet töltünk itt a gyerekekkel a táborban. Nagyon széles a repertoárunk. A mai napon láthattuk az ujjlenyomat készítést, de a titkosírás rejtelmeibe is bevezetjük őket, álcázzák magukat, mert egy nyomozónak ugye azt is tudni kell, fantomképeket készítenek, információs térképeket, és mivel gyerekekről van szó egy jó kis kém-rém társasjátékot is összeállítottunk nekik – foglalta össze Vida-Szűcs Eszter táborvezető.

A történet szerint a látogatóközpontban ékszerrablók garázdálkodtak.  A nyomozótanoncoknak a táborban tanult fortélyok segítségével kellett az elkövető nyomára bukkanni. Ilyen technika volt például a fantomkép könyv készítés is.
 
– Ez egy újdonság ez a nyomozóképző tábor, mert elsősorban a szülők részéről merült fel az igény, hogy legyen egy fiús tábor is. Ennek ellenére vannak lányok is szép számmal és ők is jól érzik magukat – árulta el Vozár Lilla, a Körösök Völgye Naturpark Egyesület munkatársa.

A Körösök Völgye Látogatóközpontban évek óta szerveznek napközis jellegű nyári táborokat. A nyomozóképző tábor olyan népszerű volt a gyerekek és szülők körében is, hogy rekord sebességgel telt be a férőhelyek száma.

További programok »

FEL