Egzotikus szépségű téli vendég a Körös-Maros Nemzeti Parkban a süvöltő

2019. december 27. 06:48 | behir

A téli hónapokban a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is találkozhatunk egy egzotikus szépségű énekesmadárral, a süvöltővel.

Ez a pintyfélék családjába tartozó, kisméretű énekesmadár Európa magasabb hegyvidékein, a fenyőövezetekben sokfelé jellemző költőfaj. Magyarországon csak nagyon ritkán költ, akkor is leginkább a hegyvidéki fenyvesekben.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban rendszeres téli vendég, viszonylag gyakran találkozhatunk vele. Az emberi településeket kerüli, inkább a külterületi erdőkben jelenik meg, bár előfordul, hogy a városi parkokba is bemerészkedik. Hideg, havas téli napokon megjelenhet a madáretetőkön, ahol az apró magvakat szedegeti.
 
Hangja diszkrét, így annak alapján nehéz megtalálni. A hím példányok tollazata igen tetszetős: kárminpiros, fekete és szürke színek váltakoznak benne, olyan, mint egy díszmadár. A tojók szerényebb színezetűek, alsótestük nem piros, mint a hímeké, hanem inkább szürkés, barnás.
 
A süvöltők magevő madarak, nagyon szeretik például a kőrisfák termését, így gyakran megpillanthatjuk őket a kőrisek lombkoronájában.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
FEL