Együtt tüntetett az ellenzék a Békés megyei NAV új elnöke ellen

2016. január 12. 07:07 | Varga Diána

Közös demonstrációt szervezett az Együtt gyulai, békéscsabai és mezőhegyesi szervezete, több ellenzéki párt és szervezet közreműködésével Békéscsabán a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) székháza előtt. A sajtótájékoztatóval egybekötött flashmobon a pártok képviselői Kovács Tamás kinevezése ellen tiltakoztak. Azt állítják: a Békés megyei NAV új elnöke nem érdemei miatt, hanem politikai alapon foglalhatta el pozícióját.

Transzparensekkel a kezükben gyűltek össze az Együtt gyulai,békéscsabai és mezőhegyesi, az MSZP békéscsabai , a Magyar Liberális Párt békéscsabai és füzesgyarmati, a PM helyi, a Földművelők,- Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártjának Békés megyei szervezetének, valamint az Ébredj,Viharsarok! csoport képviselői a békéscsabai NAV székház előtt. Mint mondták, az ellen tüntettek, hogy 2016. január elsejétől pályáztatás nélkül, átláthatatlan szempontrendszer alapján, mellőzve a szakmai, előtérbe tolva a politikai szempontokat, szerintük továbbépítve a "fideszes maffiaállamot", ami véleményük szerint elfogadhatatlan.

– Egy országgyűlési képviselő, dr. Kovács József fiát nevezték ki a NAV élére, méghozzá úgy, hogy semmiféle szakmai előélete, múltja nincs e tekintetben, ez pedig számunkra elfogadhatatlan. Ma, a 21. században posztot elnyerni tudás, rátermettség, szorgalom alapján lehet, nem pedig családi, vérségi és rokoni alapon – jelentette ki Bod Tamás, az Együtt választókerületi elnöke, hozzátéve: a nepotizmus, tehát az, ha hatalmi pozíciók kiosztásánál a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat részesítik előnyben egy, a posztra alkalmasabb jelöltel szemben, csak a középkorban volt divat. 

Miklós Attila, az MSZP békéscsabai szervezetének elnöke úgy vélte: Békéscsabán egyre inkább jellemző az, hogy nem a helyi származású, a posztokra alkalmatlan személyek kerülnek közhivatalba, ezért arra szólította fel Vantara Gyula országgyűlési képviselőt, hogy vesse latba befolyását az ilyen esetek elkerülésére. 

Fülöp Zoltán, a liberálisok békéscsabai vezetője úgy fogalmazott: korábban is volt már arra példa, hogy adatok és felelősök tűntek el az adó- és vámhivatalnál, erre szerinte most is van esély. Hozzáfüzte: kíváncsian várják azt, indítanak-e eljárásokat olyan ellenzéki képviselők ellen, akik felemelik szavukat az illiberális demokrácia ellen. 

Hrabovszki Mihály, a Földművelők,- Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártjának Békés megyei elnöke úgy fogalmazott: a "trafik és föld-mutyi után jön a NAV-mutyi". Hozzátette: érdekes, hogy stadionépítésre van pénz, mikor gyermekek éheznek Magyarországon. 

A megszólalók sorát Hrabovszki-Megay Oktávia, az Ébredj Viharsarok! csoport vezetője zárta, aki azt mondta: az ÁFA-csalások ügyében több a gyanús elem. A tüntetést a békéscsabai Fidesz-iroda előtt folytatódott, ahová transzparensekkel vonultak át a megjelentek.

FEL