Együtt szaval a nemzet - Szarvason

2016. január 22. 17:53 | Balázs Anett

Harmadik alkalommal rendezték meg január 22-én, a magyar kultúra napján az „Együtt szaval a nemzet” programot. Három évvel ezelőtt a világ több ezer magyar nyelvű iskoláját figyelembe véve egy hosszú távú program indult útjára, melynek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad otthont. Idén a történelmi Magyarország földrajzi közepére, Szarvas városára esett a választás.

A gyerekek Jordán Tamás, Kossuth és Jászai-díjas színész vezényletével, hagyományőrző módon a Himnusz első versszakaival indították a szavalást, majd a Nemzeti dal strófái csendültek fel.

A Cervinus Teátrumban 4 intézményből, több mint 400 gyermek kapcsolódott a nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezéshez, melyet az interneten is közvetítettek.

– Rengeteg ember láthatta a szavalást, és izgalommal tölt el, hogy részt vehettem rajta, hiszen több száz vagy millió ember is nézhette. Büszkék vagyunk az intézményre és egész Szarvas városra – mondta el Pálinkás Luca Krisztina, a Gál Ferenc Főiskola 7. osztályos tanulója.

A kezdeményezés házigazdája a Gál Ferenc Főiskola szarvasi pedagógiai kara volt.

– A Gál Ferenc Főiskola a nevelésnek a főiskolája, és ezért javasoltuk, hogy Szarvason, ahol a pedagógiai karunk működik, ahol az óvodások és az általános iskolások tanításának nevelésének mesterségére képzünk, hogy éppen Szarvas várost tegyük meg a 2016. év Nemzeti Szavalás helyszínének – fogalmazott dr. Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar rektora.

Idén óvodás korú gyermekek is bekapcsolódtak a programba, így a közös szavalást Kisfaludy Károly: Szülőföldem széphatára című verse zárta.

A program végén Jordán Tamás plüssmackókkal ajándékozta meg a színpadon álló óvodásokat, majd a nézőtéren helyet foglaló általános iskolás diákokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További programok »

FEL