Egyre többen tudnak új lakást venni a támogatásoknak köszönhetően

2022. január 17. 09:51 | behir

Novemberben újra növekedést mutatott az építőipari termelés. Országszerte egyre több lakás épül, ennek köszönhetően idén várhatóan 25 ezer új lakást adnak át. A magyar szektor teljesítménye az uniós, valamint a környező országok körében is kiemelkedő. Az erős novemberi adat nem lepte meg a szakértőket – számolt be az M1 Híradója.

Folyamatosan dolgoznak egy 13. kerületi társasház építésén Angyalföldön, de hasonló a helyzet az egész kerületben. A Dózsa György és a Váci út sarkánál található irodaház fele már készen áll, az év második felében pedig a teljes irodaház elkészül. Szakértők szerint rengeteg az új építésű ingatlan az országban, egyre több lakás épül. Idén csaknem 25 ezer új otthont adnak majd át.

„Nagyon sok új építésű otthon fejlesztése kezdődött el, és nagyon sok új építésű otthont adtak át 2021-ben. Ezzel együtt, részben ez az otthonteremtési kedvezményeknek köszönhető, sok családtámogatás és otthonteremtési kedvezmény hajtotta a keresletet, és növelte a keresletet, ezért egyre többen tudtak új lakást vásárolni 2021-ben” – fogalmazott Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint novemberben több mint 12 százalékkal nőtt az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

„Az ágazaton belül a lakások építésének a növekedése majdnem elérte a harminc százalékot. A legfrissebb adatok szerint országosan egyre több otthont adnak át. Így például ilyen társasházi lakásokból, ahol most állunk novemberben egyharmaddal több épült, mint egy évvel korábban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy leginkább a rezsitakarékos, úgynevezett okosotthonok iránt érdeklődnek a családok” – állapította meg az M1 riportere.

Az építőipari szektor csaknem 6 százalékkal járulhat hozzá idén a GDP-hez, ez több, mint a teljes mezőgazdasági szektor hozzájárulása.

Minden területen jelentős a növekedés az ágazaton belül” – mondta az M1-nek az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének az elnöke. Koji László hozzátette, főként már a magánszemélyek kezdenek lakásfelújításba.

„Egyik oldalról azt mondjuk, hogy ebben az évben kevesebb állami-önkormányzati megrendelés lesz, valójában a magánmegrendelői piac ennek örülhet, a lakosság is, mert úgymond több kapacitás marad az ilyen jellegű munkákra, és arra is számítunk, hogy 2022-ben a lakásépítés, a lakásfelújítás, és az ipari csarnokok, logisztikai létesítményeknek a kivitelezése fogja felfelé húzni az építőipart” – fejtette ki.

Ahogy idén, jövőre is az egyik hajtómotorja lesz a gazdasági növekedésnek. Tavaly a GDP-hez 6 százalékkal járult hozzá az ágazat.

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

25 százalék felett a hazai földgáztárolók töltöttsége

Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt földgázkészlet, így a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint május közepén 1,599 milliárd köbméter földgáz volt a hazai földalatti gáztárolókban, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent - tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.
2022. május 23. 12:20
FEL