Egyre többen panaszkodnak az idős járművezetőkre

2020. július 31. 08:25 | Hidvégi Dávid

Egyre többen panaszkodnak az idős sofőrökre, mivel sokak szerint az idősek a volán mögött lassúak és könnyedén hibáznak, ezzel veszélyeztetve a többi közlekedőt. Már az orvosi vizsgálatokon sok minden eldőlhet, ezért a háziorvos egyáltalán nem lehet elnéző.

A napokban egy, az M4-es autópályán készült felvétel kavarta fel ismét a közvélekedést Magyarországon. Egy idős sofőr forgalommal szemben hajtott fel az autóút gyömrői szakaszára. A Belügyminisztérium statisztikája szerint nem az idősebb korosztály okozza a legtöbb balesetet, mégis sokan gondolják azt, hogy nem kellene vezetniük.

– A látásromlást azzal kompenzálják, hogy sokkal meggondoltabban, előrelátóbban vezetnek, nem mennek bele olyan előzésekbe, olyan szituációkba, amelyek kockázatosak lehetnek, tehát ebből fakad az a statisztikai adat, hogy kevesebb balesetet okoznak, mint azok, akik például telefonálnak vagy egyéb olyan szabálytalanságokat követnek, ami nem véletlenszerű – fogalmazott a Thermál Autósiskola vezetője. Pap András kiemelte: több olyan esettel is találkozott már, amikor valaki a nyugdíjkorhatár átlépése után szerezte meg a vezetői engedélyét, ezért javasolt életkori határ nincs, minden az elhivatottságon és az egészségügyi, szellemi állapoton múlik.

 

 

A 70 év felettiek már csak két évre kaphatják meg az orvosi alkalmasságit a jogosítvány meghosszabbításához, de a háziorvos csak a pillanatnyi állapotot tudja felmérni. Ebben a korban már előfordulhatnak hirtelen bekövetkező egészségügyi változások, így fontos a család figyelme is és a beteg saját belátása.

– Valaki józanul, felelősségteljesen és önkritikusan áll a dologhoz, felméri a saját teljesítő képességét, mind testi, mind szellemi szempontból. Ha gépjárművet vezet, akkor ehhez igazítva óvatosabban próbál közlekedni, esetleg a hosszabb utakra nem indul el. Vannak olyanok is, akik kevésbé felelősen gondolkodnak és túlvállalják magukat, amelyből veszélyek adódhatnak – mondta megkeresésünkre dr. Sonkoly Iván. A háziorvos hozzátette: ha mentális probléma áll fenn, akkor szakorvosi kivizsgálás és vélemény alapján lehet az illető vezetési lehetőségeit korlátozni vagy éppen alkalmatlanná nyilvánítani.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy idősebb korban érdemes lenne plusz gyakorlóórákat venni az oktatóktól, azonban erre elenyésző példák vannak.

További programok »

Itthon

Nem sikerült elhúzni

Egy autót húzott maga után egy férfi Sarkadon. Észrevette ezt egy szolgálaton kívüli rendőr, aki a gyanús esetről azonnal értesítette a kollégáit. A rendőrjárőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy a forgalomból kivont járművet egy lakatlan ház udvaráról lopták el.
2022. január 28. 18:46
FEL