Egyre több lehetőségük van a magyar kutatóknak

2020. február 19. 16:37 | behir

A magyar társadalmi és természettudományi területen kutatók egyre több nemzetközi kutatási infrastruktúrát vehetnek igénybe kutatásaikhoz - mondta Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese egy szerdai budapesti háttérbeszélgetésen.

Magyarország tizenhét európai kutatási intézményben tag, évente 3,3 milliárd forint tagdíjat fizet be, ezzel jogosultságot biztosít a magyar kutatóknak a nemzetközi kutatási infrastruktúra használatára - tette hozzá, és arra biztatta a magyar kutatókat, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel.

Hangsúlyozta, hogy a tizenhét nemzetközi kutatói infrastruktúra a kutatási területek széles körét fedi le, főleg alapkutatásra ad kiváló lehetőséget. Szabó István ismertette, hogy a magyar jelentkezők kutatási javaslatát az adott intézmény bíráló testülete hagyja jóvá, és érdemes nemzetközi konzorciumhoz kapcsolódva végezni a kutatást.

A nemzetközi kutatási infrastruktúra igénybevételének bizonyos díjára, valamint a részvétel költségeire pályázni lehet - hívta fel a figyelmet az elnökhelyettes.

Szabó István szólt arról is, hogy idén felmérik, a magyar kutatók mennyire éltek a lehetőséggel, illetve hol lenne még célszerű újabb nemzetközi kutatási infrastruktúrához kapcsolódni. Szerinte a magyar tagság a nemzetközi kutatási infrastruktúrát adó intézményekben mindenképpen kifizetődő, nemcsak a pénzben nehezen kifejezhető szellemi érték növekedése miatt, hanem azért is, mert a befizetett tagdíj egy részét az intézményekbe beszállító magyar cégek vissza tudják szerezni.

 

Forrás: MTI

 

További programok »

Itthon

Hatvanezer Fa Egyesület: Segíteni szeretnénk a természetet

A 60 ezer fa Békéscsabán kezdeményezés, majd az ebből kinövő Hatvanezer Fa Egyesület igen mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött. Ami egy külső szemlélő számára először még szinte lehetetlennek tűnt, az mára valóság, sőt, túl is szárnyalták az eredeti elképzeléseiket. Az elmúlt évről és a jövőbeli tervekről elsőként Ulbert Zoltánnal, az egyesület elnökével, majd Poliák Pál alelnökkel beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
2020. szeptember 24. 16:34
FEL