Egyre több darázzsal találkozhatunk

2022. augusztus 18. 10:19 | behir.hu

Napjainkban egyre többen panaszkodnak a darazsak megnövekedett száma miatt. A szakértők szerint a szárazság az oka a megugrott egyedszámnak. Rendkívül kedvező számukra a mostani időjárás, ilyenkor sokkal jobban képesek a populáció fenntartására, illetve gyarapítására mint hűvösebb, csapadékosabb időben.

A Békés Pesticid Kft. ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogy mit tapasztalt a cég a darazsak létszámával kapcsolatban, továbbá mit tanácsol abban az esetben, ha fészket találunk.

– Valóban több darázzsal találkozhatunk mostanában, naponta akár 15 hívást is kapunk az irtássukkal kapcsolatban – osztotta meg Varga Péter Sándor. Hozzátette, hogy már most augusztusban érkeznek be olyan panaszok, amelyek az őszi időszakra jellemzőek.

– Jellemző, hogy a darazsak átrágják magukat a gipszkartonon vagy a szigetelt födémszerkezeten. Emiatt az emberek már sok esetben a lakótérből észlelik, hogy darázsfészkük van, nem pedig abból, hogy sokat látnak az udvaron – tette hozzá. Kiemelte, hogy ezek nagyon veszélyes szituációk, mindenképpen érdemes szakértőhöz fordulni. Hozzátette: nem ajánlott gázperzselőt, vagy sprayt használni, mivel ezek kockázatos megoldások.

Osgyán Ágnes

További programok »

FEL