Egyre népszerűbbek és gyakoribbak a szedd magad akciók

2022. augusztus 17. 07:31 | behir.hu

A tevékenység a termelőnek és a fogyasztónak is megéri ez az értékesítési forma.

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben közzétett adatai szerint júliusban több mint 15 százalékkal volt magasabb a zöldség és a gyümölcs fogyasztói ára, mint egy évvel korábban. Talán ennek is köszönhető az a tendencia, hogy a fogyasztók más alternatívát találnak az áruházlánci gyümölcsbeszerzésen kívül. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a ,,szedd magad” akciók, írta meg az infostart.hu.

Legnépszerűbb a sárgabarack és az alma, de sokan szedik a meggyet, az őszibarackot és az epret is, mert az így beszerzett gyümölcs sokkal olcsóbb, mint a kereskedelmi ár, derült ki egy, az Agroinform által végzett felmérésből.

A ,,szedd magad” akcióban részt vevő termelők száma is növekszik, aminek több oka van. Egyrészt nagyon nehéz most munkaerőt találni a betakarítási munkálatokra a kertészetekben, és erre egy ,,viszonylag jó alternatíva”, ha megnyitják a termelők a kertet, és bizonyos felügyeletet biztosítva, koordináció mellett beengedik a kertbe szedni a fogyasztókat. Másrészt ezzel jó esetben magasabb áron tudják eladni a terményt, mintha a felvásárlóknak értékesítenék. Harmadrészt ez a munkaerőhiányra is megoldást nyújthat, bár a szakértők szerint ez sem egy könnyű megoldás, komoly szervezést és odafigyelést igényel a termelők részéről.

A ,,szedd magad” akciók mindenesetre tovább dübörögnek, a most aktuális szilva kilóját várhatóan 5-600 forint közötti áron lehet majd szedni.

További programok »

Életmód

Pálinka lovagrendek vonulása – Gyulai Pálinkafesztivál – galériával

A 24. Gyulai Pálinkafesztivál megnyitója előtt húsz pálinka lovagrend vonult át a Százéves Cukrászdától a várkertig, ahol bemutatták őket. A menetet a Békés Városi Fúvószenekar és a Grácia Mazsorett Együttes kísérte. A Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere, Barabás Attila elmondta, hogy ez hazánk legnagyobb és legfontosabb pálinka-eseménye.
2024. május 17. 20:20
FEL