Egyre nagyobb veszélyt jelent a szabadtéri tűzgyújtás

2019. február 22. 07:41 | behir

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Idén már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek miatt. Már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésnek, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Felhívják a figyelmet, hogy belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni.

Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után.

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének. Baj esetén a 112-es segélyhívót hívjuk!

Forrás: Világgazdaság

 

További programok »

FEL