Egymillió képeslapot kézbesít idén a posta

2020. december 15. 11:17 | behir.hu

Idén a koronavírus sok családban megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a személyes találkozásokat. Képeslapot azonban az online világban is lehet küldeni, karácsony közeledtével mindig felpezsdül a képeslapküldés.

Az Európai Unióban 2019-ben 59,5 millió képeslapot gyártottak, ez a szám nagyjából 2017 óta stabil, de azt megelőzően jelentősen esett, 2009-ben még több mint 100 millió darab készült az EU-ban - írja a növekedés.hu az Eurostat statisztikáira hivatkozva.

Tavaly a legtöbb képeslapot, 14,5 millió darabot Svédországban gyártották, csaknem 14 milliót Németországban és 11,8 milliót Spanyolországban. Magyarországon 2010-ben még 48 ezer lap készült, 2017-ben ennek töredéke, alig 1200, 2018-ban pedig már csak 765.

Mint kiderült, a digitális megoldások miatt az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a magánszemélyek közötti levelezés, legyen szó klasszikus borítékba tett levélről, vagy képeslapról. A Magyar Posta az elmúlt években mintegy 1,2 -1,4 millió darab képeslapot értékesített, az idei évben ez várhatóan 1 millió darab körül várható. A posta szerint a megszokottnál nagyobb mértékű csökkenés az idei, járvánnyal sújtott rendkívüli évnek köszönhető.

A Magyar Posta kitért arra is, hogy van érdeklődés a helyi jellegű képeslapok iránt: ezek forgalma május-augusztus hónapokra koncentrálódik a turisztikailag frekventált postákon. Kedveltek a szezonális, a virágos és az alkalmi képeslapok, amelyekből évente megújuló kollekció kerül ki a postákra.

FEL