Egyházi könyvtárak őrzik a legősibb magyar kultúrkincseket

Szarvason találkoztak a szakemberek

Magyarország legősibb könyvtári kincseit az egyházi tulajdonban lévő könyvtárak őrzik. Annak érdekében, hogy az intézmények minél jobban meg tudjanak felelni az ezzel járó felelősségnek, 1994-ben ökumenikus szintű szakmai szervezetet hoztak létre. A ma már több mint 70 tagú egyesülés évente tart találkozót. Ennek idén a szarvasi evangélikus gyülekezet adott otthont.

Az akkor 56 éves Tessedik Sámuel evangélikus lelkész és családja neve szerepel az első helyen az 1799-es népszámlálás adatai között, amit büszkén mutat a levéltáros. Itt van a történelem a kezünk alatt – mondja meghatódottan, és valóban, évtizedek, évszázadok röpülnek a szemünk előtt, ahogy peregnek a megsárgult lapok. Több ezer iratot és dokumentumot őriznek a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség Levéltárában. A település alapításával szinte egyidős gyűjtemény felbecsülhetetlen értéket jelent. Tusjak Lászlóné elmondja, 1737-ben kezdődik az első anyakönyvük. „Tehát őseink története itt van lefektetve” – teszi hozzá.

Az egyházi könyvtárak több száz éves, pótolhatatlan kultúrkincseit leginkább a vízkár veszélyezteti, hiszen a gyűjtemények nagy része olyan régi épületekben található, amelyek gyakran beáznak vagy rossz szigetelésük miatt magas a páratartalmuk. Többek között erről is szó volt azon a három napos szakmai találkozón, amelynek a szarvasi gyülekezet adott otthont. Peller Tamás restaurátor elmondta, egyre több a beázás, és nincs meg sem a megfelelő humán, sem a technikai felkészültség ezek elhárítására. A szakember szerint ennek megakadályozása leginkább pénzkérdés, hiszen a szaktudás rendelkezésre áll. Mindez részben az egyházi könyvtárak, levéltárak és múzeumok között tizenkét éve létrejött szakmai tömörülésnek is köszönhető.

Dr. Hubert Gabriella, az Egyházi Könyvtárak Egyesülése leköszönő elnöke elmondta, az a céljuk, hogy az egyházi könyvtárosok a világiakkal azonos szakmai színvonalon lássák el a munkájukat, és ehhez segítséget nyújtsanak.

A szakmai szervezet érdekképviseleti szervként, de lelki közösségként is működik, ami a frissen megválasztott új elnök szerint egyedülálló a volt szocialista országok között. Ásványi Ilona elmondta, tagjaik között a nagy katolikus könyvtárak mellett a református, az evangélikus könyvtárak, a rabbiképző könyvtára, vagy a szerb ortodoxok, és az unitáriusok könyvtára is megtalálható. „Ebben erő rejlik. Úgyhogy meg kell próbálnunk ezt jól kihasználni” – fogalmazott az egyébként a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár helyettes vezetői tisztét betöltő elnök.

A közfeladatot ellátó, nyilvánosan látogatható intézmények működését az állam is segíti.

Megosztás:

Címke: , , , , ,