Egy "X" és más semmi

2016. január 29. 08:21 | behir.hu

Február elseje fontos időpont az adófizetők számára. Azok, akik egyszerűbb módját szeretnék választani az adóbevallásnak, idén először kérhetik, hogy a Nemzeti Adó - és Vámhivatal készítse el személyi jövedelemadó bevallásukat. Ebben az esetben egy nyilatkozatot kell beküldeniük, ahol adójuk 1%-ának felajánlásáról is dönthetnek.

Idén a személyijövedelemadó-bevallás új lehetőséggel bővül, az úgynevezett bevallási nyilatkozattal, mely a magánszemélyek és a munkáltatók részére is könnyebbséget jelenthet, hiszen most már a munkáltató által adott igazoláson egyetlen „X” elegendő ahhoz, hogy a NAV készítse el az adóbevallást.

- Csak azok élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek az előző évben, vagyis 2015-ben csak a munkáltatótól származott jövedelmük, kedvezményeket nem érvényesítenek, és az egy plusz egy százalékon kívül nem rendelkeznek adójukról - tudtuk meg Jegyinák Attilától, a Nemzeti Adó - és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferensétől.

Az adófizetők a munkáltatótól kapott nyomtatványon, vagy ha nincs munkáltató, akkor a NAV honlapjáról letölthető nyilatkozaton keresztül kérhetik, hogy idén a hivatal készítse el adóbevallásukat. Ugyanezen dokumentumon keresztül dönthetnek arról is, hogy adójuk 1+1 százalékát mely szervezetnek, egyháznak ajánlják fel.

Az AUT-PONT Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány 16 éve különböző terápiás foglalkozásokkal, szabadidős programokkal teszi színesebbé az autista fiatalok mindennapjait. Az itt dolgozók mindegyike arra törekszik, hogy programjaival, kapcsolataival, naprakész információival, szolgáltatásaival a sajátos helyzetben nevelkedő fiatalok, illetve családjuk életét könnyebbé tegye. Az elmúlt időszakban Békés megye több mint 60 településéről 247 család vette igénybe az alapítvány valamely szolgáltatását. A közhasznú intézményt az adófizetők idén is támogathatják adójuk 1%-val, hiszen ezek a felajánlások minden évben fontos bevételi forrást jelentenek a szervezet számára.

Szántó Tamás, az alapítvány ügyvezetője elmondta, az elmúlt évben 1 850 000 forint érkezett, amelyből számtalan eszközt tudtak venni a fiataloknak.

Ezekben a napokban az alkalmazottak arról is nyilatkozhatnak, hogy idén milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadójuk, illetve adóalapjuk. A munkáltató ezt figyelembe véve állapítja majd meg a levonandó adóelőleg összegét. Ha év közben a kedvezmények szempontjából változik a munkavállaló helyzete, abban az esetben új nyilatkozatot kell kitöltenie a munkahelyén.

A legtöbbeknek jár családi kedvezmény, amely az adóalapot, és kiegészítésként – ha az nem teszi ki a teljes keretet – a járulékokat csökkenti. Erről az eltartott családtagok felsorolásával kell nyilatkozni. Közülük meg kell jelölni a kedvezményezett eltartottakat, akik után a családi pótlék is jár. Idén még elég megadni az eltartottak nevét, születési helyét és idejét, édesanyjuk nevét és lakcímét. A családi kedvezmény kedvezményezett eltartottanként, havonta, egy eltartott esetén 10 000 forinttal, két eltartott esetén 12 500 forinttal, három vagy annál több eltartott esetén pedig 33 000 forinttal kevesebb adóelőleg levonását eredményezi.

A kétgyermekes szülők családi kedvezménye idén 25 százalékkal emelkedett, 2019-re pedig a duplájára nő, vagyis gyermekenként, havonta 20 000 forinttal több maradhat a családoknál.

Az első házasok kedvezménye január 1-jétől – legfeljebb 24 hónapig – 33 335 forint, azaz házaspáronként havi ötezer forinttal több jut a kiadásokra. A 24 hónapon belül a kedvezmény abban a hónapban már nem jár, amikor magzatra vagy gyermekre tekintettel először érvényesíthetnek családi kedvezményt a szülők.

Idén havi 5 550 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban illetve fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

Bővebb információért érdemes ellátogatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjára (www.nav.gov.hu)

 

További programok »

FEL