Egy új alkalmazás segíthet a bajban az orvosnak és a szülőnek egyaránt

2023. július 2. 14:16 | Vincze Attila

Elindult a Semmelweis Egyetem tünetellenőrző alkalmazása és weboldala. A felsőoktatási intézmény saját fejlesztésű applikációja egy döntéstámogató rendszer a gyermekbetegségek felismeréséhez, amely nagy segítség lehet a Békés vármegyei szülők számára is.

Kugyelka-Zámbori Eszter jelenleg otthon van kétéves gyermekével, Zsomborral. A fiatal édesanya a behir.hu-nak elmondta, hogy ugyan fia nem túl beteges típus, de olykor gyorsan rosszra fordulhatnak a dolgok. Eszter néhány napja már részletesebben is szemügyre vette a Semmelweis Help mobilalkalmazást, amely ha baj van, segíthet abban, hogy a tünetek alapján el tudja dönteni, milyen betegséggel állhat szemben. 

–  Nyilván abban az esetben, ha magas láza van a gyermeknek, nem megy lejjebb, akkor nincs kérdés, orvost kell keresni, de ahhoz, hogy például péntek este 6-7 órakor hőemelkedéssel, kis orrfolyással ne keressük fel egyből az ügyeletet vagy az orvost mindenáron, abban nagy segítség tud lenni ez az applikáció – fejtette ki.

A Semmelweis Help nemcsak mobilon, hanem internetes oldal formájában is elérhető, amelyen az applikációhoz hasonló módon kérdések mentén jut el a felhasználó egy-egy betegség lehetséges diagnózisáig.

 

 

Kérdésünkre dr. Poros Anna gyermek háziorvos elmondta, kifejezetten örül annak, hogy most már elérhető egy hiteles, a Semmelweis Egyetem orvosai által szakmailag helyesen összeállított tünetellenőrző alkalmazás. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a technikai újdonság nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de az otthoni ápoláshoz segítséget nyújt.

–  Abban is segítséget adhat az applikáció, hogyha nincs szükség közvetlen orvosi találkozásra egy adott időszakban, a szülő mivel tudja odahaza csillapítani a gyermek tünetét, mivel tud neki segíteni, tehát részben azért jó, hogy kell-e továbblépni, másik részben pedig otthon mivel tud ő segíteni a gyermeknek – fogalmazott.

A Semmelweis Help alkalmazás elérhető a help.semmelweis.hu weboldalon, valamint ingyenesen letölthető a mobiltelefonos alkalmazásáruházakból.

 

További programok »

FEL