Egy színpadon múlt, jelen, jövő

2016. november 23. 11:22 | behir.hu

Idén harminc éves a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes. A tagok nagyszabású gálaműsorral és batyus táncházzal ünnepelték a kerek évfordulót. A múlt, jelen és a jövő táncosai is a színpadra léptek az egész estés programon. A színes produkciók között szlovák, román és erdélyi táncokból is láthattak részleteket a nézők.

Egykori és jelenlegi tagok együtt táncoltak a Csaba Gyöngye Kulturális Központ színpadán. A közel negyvenfős együttes nem csak a megyét járja be évről évre, hanem határon túlra is viszi hírét a helyi néphagyományoknak.

A mostani tagok a „Bálban voltam boldog én” című produkciójukban farsanghoz kapcsolódó feldolgozásokat hoztak el a közönségnek. Az előadók Magyarország keleti tájait és az erdélyi vidékeket járták be a dalok és a tánc segítségével.

A szűkebb régiónk román táncait, zempléni karikázót, dél-alföldi magyar és felső-maros menti cigány táncokat, végül pedig egy palotaszegi összeállítást is láthattak a nézők.

30 éve alakult az “Áfész Nemzetiségi Néptáncegyüttes”, amely két évre rá, Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes néven saját műsorával bejárta fél Európát.

- Eredetileg szlovák együttesként indultunk, és aztán szépen felnőttünk. Ma már bunyevác, makedón és magyar tánc is szerepel a műsorainkban - osztotta meg velünk Pintér Tibor, Csaba Nemzeti Néptáncegyüttes alapítója.

A táncosok mellett húsz éve egyesületet hoztak létre az alapítók, amely a fellépések mellett, gyerektáborokat, tánciskolákat is szervez. A mindenki tánciskolájába pedig bárki csatlakozhat, aki felnőttként szeretne megismerkedni a néptánccal.

Varga Sándorné, a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművésztért elnöke hozzátette, havonta rendeznek Csaba táncházat. Programsorozaton valamennyi itt lakónak szeretnék megmutatni, milyen jó érzés táncolni.

- A cél az, hogy minél többen csatlakoznának a mozgalmunkhoz - fogalmazott az egyesület elnöke.

A gálaműsort követően is sok próba áll a táncosok és vezetőik előtt, hiszen hamarosan külföldön lépnek fel műsorukkal. Jövőre pedig harmadik alakalommal szervezik meg a Kárpát-medencei Magyar Népzenei Találkozót.

További programok »

FEL