Egy nap a szürkemarha gulyánál

2024. május 26. 06:24 | behir.hu

Különleges programra várja a Körös-Maros Nemzeti Park kedves vendégeit Biharugrán, a Simotai-legelőn. Az érdeklődők egy teljes napot tölthetnek el az igazgatóság kezelésében élő szürkemarha gulyával.

Mint írják, a nap folyamán testközelből ismerkedhetnek meg az érdeklődők a legeltető állattartás mindennapjaival, a magyar szürke szarvasmarha életmódjával, jelentőségével. A pusztán közvetlen közelről figyelhető meg az állatok viselkedése, elkísérhetjük őket a legelőn, az itatóhely környékén és a jóllakott, kérődző állatok pihenője idején mindenki szusszanhat egyet. Erre lehetőséget ad a komfortos gulyásszállás, ahol asztal mellett fogyaszthatjuk el az elemózsiánkat és a tisztálkodási lehetőség is biztosított.

Természetesen az állattartási ismereteken kívül a túravezető segítségével bejárható a környék, ahol sokféle természeti értékben gyönyörködhetünk. A mocsarak, mocsárrétek, sztyeprétek látványos madárvilága mellett, felfedezhetjük a Simotai-legelő botanikai értékeit, megismerhetjük különböző növénytársulások jellegzetes növényeit. A séta közben nyári lúd családok, különböző récefajok, kócsagok, gémek, barna rétihéják kísérnek bennünket és a kis facsoportokban költő vörös vércsék, szalakóták is szemünk elé kerülnek majd.

Terepi cipő, hideg élelmiszer, távcső, fényképezőgép ajánlott. A program sajátosságai miatt maximum tíz főt tudnak fogadni. Előzetes bejelentkezés szükséges.

Találkozó 2024. június 1-én reggel nyolc órakor a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Földesi telepén.

A program egyéni időbeosztás szerint, de legkésőbb este ötig tart.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

További programok »

Itthon

FEL