Egy igazi sikerágazat: Dupla annyi jut ma a családoknak, mint hét éve

Az elmúlt hét évben a kormány megduplázta a családpolitikára fordított támogatást. Jövőre, a családok évében anyagi és erkölcsi támogatásra számíthatnak az ifjú házasok, az otthonteremtésre vállalkozók és a gyermekvállalás előtt állók, akárcsak a nagycsaládosok, a munkába szülés után visszatérők, valamint az idősek is – írja a Magyar Idők

– A kormány döntése értelmében 2018 a családok éve lesz, aminek köszönhetően a családok még több támogatást és figyelmet kapnak, a családbarát kezdeményezéseket pedig támogatni fogják – jelentette ki tegnap Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere elmondta: a kormány egyik legsikeresebb területe a családpolitika, amelyre 2010 óta kiemelt figyelmet fordítanak. Az elmúlt hét évben megduplázták a területre fordított támogatást, évente már kétezermilliárd forint jut rá. Ez GDP-arányosan 4,9 százalék, ami a fejlett országok 2,55 százalékos átlagának majdnem a duplája.

A kormány igyekezett anyagi és erkölcsi támogatást nyújtani az ifjú házasoknak, az otthonteremtésre vállalkozóknak, a gyermekvállalás előtt állóknak, a nagycsaládosoknak, a munkába szülés után visszatérőknek, valamint az időseknek is – sorolta a miniszter.

– Az elmúlt harminc évben rajtunk kívül minden kormány elvett valamilyen támogatást az előző kormány családtámogatási rendszeréből – emlékeztetett Balog Zoltán. Hozzátette: ilyet természetesen nem tervez a jelenlegi kormány, a fenntartható, folyamatos és biztonságot nyújtó támogatásokban gondolkoznak, ezért is nyilvánították 2018-at a családok évének. A miniszter és Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár ismertette a 2018-ban életbe lépő, családokat érintő intézkedéseket is.

Jövőre további ötezer forinttal havi 35 ezer forintra nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, 2019-től pedig negyvenezer forint lesz ez az összeg. A Köldökzsinór program részeként januártól kiterjesztik az anyasági támogatást és a babakötvényt a külföldön születő, de magyar állampolgárságú gyerekekre.

Két évre bővül és emelkedik a diplomásgyed összege, és bővül a lombikbébiprogram is. 2018-tól a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásokat, a diákhitellel rendelkező nők pedig – attól függően, hányadik gyermekük születik – igényelhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését.

Jövőre eltörlik azt az adminisztratív kötelezettséget, miszerint a nagycsaládosoknak évről évre igazolniuk kell, hogy több gyereket nevelnek, valamint már a háromgyerekesek is fél áron vásárolhatnak D2-es autópálya-matricát. Ez korábban csak a négy- vagy többgyermekes családokat érintette.

Egyszerűbb és olcsóbb lesz a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylése, ugyanis az ezzel kapcsolatos hatósági eljárások után nem kell majd eljárási illetéket fizetni, továbbá a tulajdoni lap másolatát a hitelintézet is díjmentesen lekérheti az ügyfélnek.

Új ingatlan vásárlása esetén a CSOK összegét is figyelembe veszik majd az illetékkedvezmény számításánál, valamint a nagycsaládosok új építésű ingatlanhoz igényelt kamattámogatott hitele esetén a közjegyzői díjak a harmadukra csökkennek. A fia­taloknak szóló támogatások közül kiemelték a diákhitel-konstrukciók bővülését, a KRESZ-tanfolyam és -vizsga, illetve az újabb nyelvvizsga díjának megtérítését.

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,