Egy hét múlva fénnyel utaznak a Munkácsy múzeumban

2016. július 5. 15:49 | Varga Diána

Az év kiállítása – így jellemzi a kultura.itthon.hu Mengyán András következő kiállítását. A polifonikus vizuális tér atyja szülővárosában, Békéscsabán most először mutatja be alkotásait. A nagyszabású tárlatot július 14-én, késő este mutatják be. 

Most még a szokásos formájában látható a Munkácsy Mihály Múzeum, ám kicsivel több, mint egy hét múlva egy műalkotás részévé válik az épület. Este, miután lekapcsolják majd a közvilágítást, különleges fényfestés segítségével elevenedik meg az intézmény. Ehhez egy közel fél órás film készült, amelyben nem csak a múzeum, hanem egész Békéscsaba jelenik meg. Ez is része lesz Mengyán András Munkácsy-díjas képzőművész kiállításának. Alkotásai több fronton jelennek meg: az előtérben rögtön egy lézer-máglya fogadja majd a látogatót, de a Honfoglalók és a Múzsák termében is elhelyeznek majd installációkat, ezeket lézeranimációval teszik majd élővé.

– A Múzsák termében 14 stáció lesz, ezek transzparensek, üvegből épültek. Ezeken a lézeranimáció – két lézer segítésével - megy át, így különböző formaátalakulások jönnek létre. A kérdés az, hogy melyik az igaz? Több igazság van? Ahány stáció, annyi igazság  – avatott be a képzőművész a filozófiai alaptevésbe. A Honfoglalók termében például olyan installációt telepítenek, amit az alkotó Osloba, egy volt börtön celláiba tervezett, "Megszakított folytonosság" címmel. A lézer-installációhoz zene is kapcsolódik, a produkcióhoz a zenét Mizsei Zoltán szerezte. Így alkot a forma, a hang, az idő és a tér négy dimenziót.

 

"Ami csabai..."

2013-ban indult a múzeumban az a sorozat, amely kiemelkedő, békéscsabai származású képzőművészeket és alkotásaikat mutatja be. Ebbe a sorba illeszkedik a "Fényutazás" című kiállítás is.

– Mengyán András ezer szállal kötődik Békéscsabához, itt született. Művészete talán Európában sokkal ismertebb, mint saját szülővárosában, illetve Magyarországon - kiállításait Norvégiában, az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában lehet látni, és ezért óriási dolog, hogy itt egy kiállítással tudjuk bemutatni művészetét – fogalmazott kérdésünkre Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

 

Csaba után Kína

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora a művész pályáját vázolva elmondta: Mengyán Andrásnak ez lesz az első, nagy formátumú kiállítása szülővárosában. Tanulmányait Lugos Józsefnél kezdte 8 évesen, majd 1968-ban diplomázott. A polifonikus viuális térrel 1991 óta foglalkozik. Az is elhangzott: a tárlat mögött mintegy fél éves munka áll, csak a film forgatása három hetet vett igénybe. Az, aki elmulasztja a július 14-i, este 10 órakor kezdődő kiállítás megnyitóját, később is láthatja majd a teljes installációt. A múzeum tervei szerint ugyanis kéthetente megismétlik majd a teljes bemutatót egészen október elejéig. Ezt követően a tárlat Kínába utazik.

FEL