Egy értelmi sérült férfit próbált kifosztani az erőszakos hajléktalan

2024. május 18. 10:42 | behir.hu

Kifosztás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 47 éves, többszörösen büntetett előéletű, erőszakos, többszörös visszaesőnek minősülő, orosházi illetőségű, de hajléktalan életmódot folytató, letartóztatásban lévő férfi ellen, aki egy közepes fokban értelmi fogyatékos férfitól vette el a pénzét.

A Békés Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a férfi 2023. november 21-én, a kora délutáni órákban Orosházán, az Október 6. utcában szólította le a sértettet, aki éppen egy sérült emberek részére fenntartott nappali intézményből jött ki. A terhelt újságot kínált megvételre a közepes fokban értelmi fogyatékosságban szenvedő sértettnek, majd a sértett kezében tartott táskájából kivette annak pénztárcáját, abból pedig elvett legalább 3 500 forintot. Ezután a terhelt a sértettet arra bírta rá, hogy együtt menjenek be az egyik helyi bankfiókba azzal a céllal, hogy a sértett a bankkártyájával készpénzt vegyen fel a bankszámlájáról a terhelt számára. Valójában a sértettnek nincs sem bankkártyája, sem folyószámlája, csak egy bankkártyához összetéveszthetően hasonló papírlap volt a tárcájában, és a terhelt abban a téves feltevésben volt, hogy annak felhasználásával a bankfiókban a sértett pénzéhez hozzájuthat. A terhelt cselekményével 3 500 forint kárt okozott, amely lefoglalás útján megtérült.

A férfival szemben jelen eljáráson kívül további három eljárás is folyamatban van a Budapest X. Kerületi, az Orosházi és a Békéscsabai Rendőrkapitányság előtt lopások és rongálás miatt.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfi letartóztatását az elsőfokú ügydöntő határozatának kihirdetésig tartsa fenn. Indítványt tett továbbá az ügyészség arra, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint állapítsa meg, hogy a férfi a kiszabott szabadságvesztés büntetésből előéletére figyelemmel, a törvény erejénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra, illetőleg kötelezze őt az eljárás során felmerült, közel 300.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

További programok »

Kék hírek

Évekig bántalmazta élettársát az orosházi pszichopata, vádat emeltek ellene

Könnyű testi sértéssel és becsületsértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 33 éves büntetlen előéletű orosházi férfival szemben, aki rendszeresen megalázta és bántalmazta az élettársát.
2024. június 21. 14:10
FEL