Az Égig érő fa: Új mesejátékkal készül a Jókai

2023. február 17. 14:12 | Fajó Attila

Újabb mesejátékot állít színpadra a Békéscsabai Jókai Színház Herczeg T. Tamás rendezésében. Az ősi magyar mondavilágot idéző történetet Szepsi-Szente Éva szabta a helyi társulatra.

A mese cselekménye szerint az öreg király leánya bajba kerül, akinek kiszabadítására a főhős, János siet. A király egész birodalmát és leányának kezét nyeri el az a lovag, aki megmenekíti a gonosz sárkány fogságából és leküzdi az elé háruló rengeteg akadályt.

– Komolyan kell venni a mesét – vallott rendezői alapvetéséről Herczeg T. Tamás. – Az az igazán izgalmas, amikor nem a színpadon történik meg a mese varázslata, hanem a gyermek nézőink fejében a képalkotás folyamata, a látottak tovább gondolása, már otthon történik meg.

 

Az égig érő fa című mesedarab olvasópróbája 2023.02.16.-án. Fotó: behir.hu

 

Szepsi-Szente Éva, a darab írója szerint a mese mint műfaj olyan eszköz az alkotók kezében, amellyel bármit elmondhatnak a világ történéseiről. Mivel az „Égig érő fa” történetét direkt a békéscsabai társulatra szabva írta meg, az eredeti műhöz képest helyet kapott benne néhány új, kitalált karakter is.

A közönség először Szentesen láthatja a darabot, március 13-án.

További programok »

Kultúra

FEL