Égető gond a pincérhiány

Sok helyen csak kezdőkkel tudnak dolgozni. Békéscsabán a pénz győz.

Komoly hiány mutatkozik a képzett vendéglátósokból az egész országban. Sokan magasabb bér miatt inkább külföldön helyezkednek el. Békéscsabán is problémát jelent a pincérek, felszolgálók hiánya.

  

A Balaton-parti éttermekben már égető gond a gyakorlott szakácsok, pincérek hiánya, éppen ezért kezdőkkel töltötték fel a létszámot, hogy egyáltalán ki tudjanak nyitni. Volt olyan étteremvezető, aki arra panaszkodott az Origónak, hogy akadt olyan jelentkező, akit ő tanított meg paradicsomlevest főzni, mert még azt sem tudott.

 

Kizsákmányolták az alkalmazottakat

Széplaki László 15 éve dolgozik a vendéglátásban. Úgy érzi, a problémák arra vezethetőek vissza, hogy a vállalkozók egy része a bevétele harmadát abból szerezte, hogy nem fizette megfelelően a dolgozóit. Volt, aki 12-13 óra munka után hatezer forintot nyújtott át a munkavállalójának. Legelőször ezek a vállalkozók kerültek bajba, de most már szinte mindenkinek problémái vannak, hiszen az unió felszívja a munkavállalókat és magasabb fizetést kínál, mint amennyit itthon keresnek az emberek. A  Budapesten dolgozó étteremvezető szerint egy-két év alatt rendeződhet a helyzet, ha a kizsákmányoló vállalkozók eltűnnének a piacról.

– Ha az embereket, akikkel együtt dolgozom, megbecsülöm, illetve megfelelő pénzt adok nekik a munkáért, még mindig lehet itthon tartani embereket. De nem könnyű találni az tény – mondta Széplaki László, a Vendéglátósok Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: Budapesten most nettó 1500-1600 forintot fizetnek óránként.

 

Békéscsabán a magas bér meggyőző

Hrabovszki Róbert felszolgáló már szerencsét próbált külföldön, de végül párkapcsolati okok miatt hazaköltözött. Jól érzi itthon magát, de nem tartja kizártnak, hogy újra határon túl dolgozzon.

Munkahelyén, a Békéscsaba belvárosában található kávézóban ugyan jelenleg nincs hiány szakemberekben, de – mint az üzletvezető mondta – ez csak annak köszönhető, hogy a helyi átlagnál magasabb béreket fizetnek az alkalmazottaknak.

– Prioritást élvez, hogy megfelelő szakemberekkel tudjunk dolgozni. Próbálunk a helyi viszonyokhoz képest olyan bérezést juttatni, hogy az vonzó legyen a fiataloknak, akik dolgozni akarnak a vendéglátásban – mondta a Sipaki Norbert, a Cafe One üzletvezetője. Sipaki Norbert hozzátette: a kávézó vezetősége időközönként ingyenes szakmai képzéseket és oktatást is szervez a dolgozóknak, csak így tudják megtartani azokat a profi szakembereket, akik sikeresen megállnák a helyüket külföldön is.

Megosztás:

Címke: , , , ,