Eddig háromezren tettek állampolgársági esküt Dombegyházán

2016. szeptember 8. 12:03 | Horváth Szabolcs

A háromezredik külhoni magyar tette le Dombegyházán az állampolgársági esküjét és vehette át a honosítási okiratát. A 2153 fős Békés megyei településen így az az egyedülálló helyzet állt elő, hogy a lakosságszámot lényegesen meghaladja azoknak a száma, akik a települést választották az eskütételük helyszínéül, így ott váltak – több esetben ismét – magyar állampolgárrá.

Szerdán 116 embernek ért véget a magyar állampolgársághoz vezető hosszú út: mindannyian magyarnak születtek mostantól pedig hovatartozásukat, kötődésüket, érzéseiket papírral is igazolni tudják. Dombegyháza életében ezek az állampolgársági eskük az összetartozást, a magyarságtudat erősödését fejezik ki vissza-visszatérően.

Aradról most is egész családok érkeztek állampolgársági esküt tenni, de a kárpátaljai magyarság körében is népszerű a kettős állampolgárság. Az Ukrajnában élők közül mintegy 100 ezren tettek állampolgársági esküt.

– Soha nem volt egyszerű, soha nem volt könnyű, legfeljebb kevésbé nehéz. A magyar sorsban együtt, egymás kezét fogva sokkal jobban érvényesíthetjük érdekeinket. Lehet, hogy nem lesz annyi kenyér mindenki asztalán, de szétosztjuk, ami van, mint ahogy tesszük azt ma is. Nem kérdezzük, miért jönnek ilyen sokan, hanem azt mondjuk: de jó, hogy itt vannak – fogalmazott dr. Varga Lajos, Dombegyháza polgármestere.

Eddig összesen több mint 800 ezren tettek állampolgársági esküt, ha a lendület kitart, akkor a kormányzati ciklus végére ez a szám elérheti akár az egymilliót is.

– Ez egyrészt lelki megerősödést jelent, másrészt gazdasági potenciált, de azt a reményt is jelenti, hogy a 800 ezer új honfitársunkkal összefogva, sikerül 15 milliós nemzetté szervezni a magyar nemzeti közösséget – mondta dr. Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos.

A Vajdaságban is nagyon sokan érdeklődnek, a kettős állampolgárság iránt. A nyugati diaszpórában pedig a másod-, harmadgenerációs leszármazottakat  foglalkoztatja egyre inkább őseik kultúrája.

 

FEL