Ébredezik a tavasz, irány a hosszú hétvégén a Szarvasi Arborétum!

2021. március 13. 16:58 | Vincze Attila

Magyarország legnagyobb arborétuma a pandémia idején is várja a látogatókat. A kert szabadon bejárható, egyedül a zárt terek nem látogathatóak a járványügyi korlátozások miatt - tájékoztatott a Szarvasi Arborétum.

A 82 hektáros Szarvasi Arborétum továbbra is folyamatosan nyitva van, jegyet venni minden nap reggel 8 és délután 6 óra között lehet. Fontos információ, hogy jelenleg nem használható a SZÉP kártya a jegypénztárnál. A maszkviselés kötelező a helyszíni jegyvásárlás során, a kertben pedig az arborétum munkatársai arra kérik a látogatókat, hogy tartsák be az ajánlott 1,5 méteres távolságot.

Az arborétum kertje szabadon végigjárható, sőt, egyéni sportolásra, mozgásra is alkalmas: futók, botgyaloglók, frizbizők, túrázók gyakran látogatják. A zárt terek, mint az Üvegház vagy a Pepi gróf varázstanyája nem látogathatóak a pandémia miatt. A körtúrák viszont egyénileg bejárhatóak, melyekhez a főbejárat mellett nyomtatott térképek adnak segítséget. Ha éppen nincs napsütés az arborétumban, akkor a kert esős, nyirkos időben is lehetőséget nyújt egy-egy sétára. A kerekesszékkel, babakocsival közlekedők számára az 1000 méteres központi részen lévő burkolt sétaút, valamint a 2500 méteres Bolza Mariette sétány ajánlható.

A Szarvasi Arborétumban a tavaszi ébredező természet első jelei is már láthatóak. Nyílnak az ibolyák, virágzik a szártalan kankalin, a hóvirág, a pirosló hunyor, a téltemető és a krókuszok. Virágzik a kikeleti bangita, a vöröslevelű juhar, a japánbirs és hamarosan az aranyvessző is sárgán mutatja magát. A kertben a szabadon sétáló kék pávák is bontogatják már gyönyörű díszes tollaikat, a Varázstanya udvarán pedig az Emma és Karesz névre hallgató mókás tekintetű emuk várják a látogatókat.

Újdonság, hogy március 15-én nyit a Növényáruda, ahol különböző dísznövények, kaktuszok szerezhetők be. A növényáruda melletti ajándékbolt pedig sokféle érdekes arborétumi emléktárgyat, dísztárgyat kínál.
 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Itthon

Második alkalommal rendeznek Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot Békésen

Június 3-án szombaton második alkalommal hívják életre a Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményen a vármegye önkormányzati tűzoltóságainak munkatársai mutatják be felszereléseiket és eszközeiket, továbbá a kilátogatók több látványos bemutatót tekinthetnek meg a helyszínen.
16:47
FEL