Duray Balázs: „Glokális” fenntarthatósági cselekvés

2020. október 25. 14:09 | behir

Milyen hatással van gyorsan változó világunk Békéscsabára és csabaiként tudjuk-e ezeket a változásokat befolyásolni? A nagyvilágból érkező impulzusok által alakított és arra reflektáló helyi ügyeinket vizsgáljuk az ökológiai fenntarthatóság szemüvegén keresztül.

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. Mit is jelent ez nekünk, csabaiaknak? 2050-re becslések szerint közel tízmilliárdnyian fogunk élni a Földön, túlnyomóan városokba zsúfolódva. Ha ebben a tempóban termelünk és fogyasztunk, közel három bolygó sem lenne elég, hogy ellásson minket erőforrásokkal. Fogyasztásunkkal a Föld felmelegedését okozó szén-dioxidot termelünk, 2 Celsius fok globális átlaghőmérséklet növekedés pedig visszafordíthatatlan folyamatokat indít be.

Hogy tudunk itt, helyben tenni a globális folyamatok mérséklése érdekében, azaz mit jelent a lokalitás a globális klímaváltozás tükrében? Nézzük a fákat. A Nagyréti tanya 120 éves tölgyfája 1 tonna szén-dioxidot nyel el élete során, miközben másfél mázsa oxigént is előállít, ami egy 4 tagú család oxigénigényével egyezik meg. Földanyánk erdői a rajta élő emberek által termelt szén-dioxid nagy részét képesek elnyelni. Ezért hívjuk az erdőket a Föld zöld tüdejének.

Amikor makkokat vetünk, tudjuk, hogy a létrejövő erdő a csabaiak évi üvegházhatású gázait fogják megkötni. Amikor fákat ültettünk el a Tolnai-dombnál, a főiskola előtt, a Kórház és Franklin utcákon és a Gyulai úton, reméljük, hogy pár év múlva nyáron, hűs árnyékban sétálhatunk arra. Amikor cserjéket és fákat ültetünk a határ dűlői mentén, várjuk, hogy az apróvadak és madarak közelebb kerüljenek a városhoz. A tanyán élő csabai élhetőbb környezetben gazdálkodhat tovább, a vadvilág megtalálja természetes élőhelyét.

Amikor egy fát elültetünk, akkor a jövőt tervezzük és önzetlenül. Ezt hívjuk hosszú távú, azaz fenntartható gondolkodásnak. A globális folyamatoknak lokális hatásuk van, miközben a helyi cselekvések sora globális folyamatokat képes befolyásolni. Az éghajlat és az ültetett fa mennyisége közötti összefüggés felismeréséből következő lokális beavatkozásainkkal a globális felmelegedés miatt kialakuló szélsőséges időjárás hatásait tudjuk mérsékelni.

Tehát a globális környezeti kihívásokra reagálunk helyben, Békéscsabán. Ezt hívjuk glokális fenntarthatósági cselekvésnek. Globálisan gondolkodva minél többet cselekszünk helyben, annál erősebb lesz a helyi identitás is. Ezek a glokális fenntarthatósági kezdeményezések a globális javak védelmében, a felelősség lokális szerepét hangsúlyozzák. Nem csak gyermekeink jelenéért, de a jövőjükért is felelősek vagyunk, ugyanakkor apáink, nagyapáink értékeit is védjük.

Békéscsabán így gondolkodunk globálisan és cselekszünk lokálisan.

Duray Balázs

 

Itthon

Letartóztatta a bíróság a fizetés nélkül távozó vendéget - videóval

Mentősnek adta ki magát, úgy utazgatott az országban egy férfi. Vendégházakban szállt meg, majd fizetés nélkül távozott. A gyanú szerint öt megyében követett el bűncselekményeket. A gyulai rendőrök Pest megyében elfogták és Békéscsabán, a Békés megyei rendőrség fogdájában adtak neki szállást.
08:15
FEL