Dualizmustól napjainkig – lapokon elevenedik meg Mezőberény múltja

2023. december 4. 06:35 | Kovács Dávid

„Mezőberény története III.” címmel mutatták be a település múltját feldolgozó újabb kötetet. A kiadvány a város újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából készült el.

A könyvet a városháza dísztermében mutatták be. Az eseményen Siklósi István polgármester hangsúlyozta: a jövő szempontjából kiemelten fontos, hogy pontosan megismerjék a múltjukat.

– Talán közhelynek hangozhat, de valóban így gondolom: csak akkor tudunk előre nézni, a jövőt tervezni, ha ismerjük a múltunkat. Ez a kötet most feldolgozza a múltunk egy olyan szeletét, amit eddig még nem tett meg senki. Részben folytatja azt az anyagot, amely a 250. évfordulóra készült, részben pedig új területeket is feldolgoz felkészült szakemberek munkájával – fogalmazott a városvezető.

 

Erdész Ádám mutatta be a kiadványt (Fotó: Balog Zsolt)

Erdész Ádám mutatta be a kiadványt (Fotó: Balog Zsolt)

 

A kiadvány szerkesztője Erdész Ádám történész, nyugalmazott levéltárigazgató volt, aki kiemelte, hogy a dualizmustól a mai napig ölelték fel Mezőberény történetét, hiszen a XX. század alapjai a dualizmus idején alakultak ki, akkor formálódtak ki a birtokviszonyok, alakult ki az a politikai rendszer, amely egészen 1948-ig tartott.

– A kutatók ezt az időszakot követték végig, elsősorban társadalomtörténeti megközelítésből. Ez azt jelenti, hogy nem csupán politikai, gazdasági és művelődéstörténeti szempontból mutatják be a települést, hanem azt is, hogy miként zajlottak a hétköznapok, hogyan élt egy parasztcsalád Mezőberényben az 1900-as években, de azt is felidézi a kötet, hogy milyen volt a tizenegy hónapig tartó román megszállás – fogalmazott.

Mint mondta, azért is a dualizmussal indul a kötet, mert ekkor adott volt egy mezővárosi típusú település, ahol a jobbágyfelszabadítással amellett, hogy a jobbágyok megkapták a földeket, a közös legelőket is felosztották. Hozzátette: a településen egy magas munkakultúrájú népesség élt és annak is figyelmet szenteltek, hogy a protestáns hagyományok hogyan formálták a közösség munkabírását.

 

Újabb kiadvány jelent meg Mezőberény történetéről (Fotó: Balog Zsolt)

Újabb kiadvány jelent meg Mezőberény történetéről (Fotó: Balog Zsolt)

 

– Egy olyan társadalom alakul ki, ahol elég széles a középosztály, ami azért is fontos, mert fogyasztóvá is vált, ezzel segítette a kereskedelem, a kisipar fejlődését is. Elindult a polgárosodás folyamata, ez pedig rányomta a bélyegét a XX. századra. Az volt a célunk, hogy ezzel a könyvvel bemutassuk ezeket a nagy történeti íveket – hangsúlyozta. A kiadványon szerzőként Balogh Dorottya, dr. Bencsik Péter, Bódán Zsolt, Bödők Gergely, Cservenka Ferdinánd, Dávid Benjamin, dr. Galambos István, Henger Péter, Körösi Mihály, Sáfár Gyula és Tóth István is dolgozott.

A könyv várhatóan 2024 májusában jelenik majd meg.

 

További programok »

FEL