Drasztikusan zuhan a férfiak nemzőképessége

2021. március 25. 15:43 | D. Nagy Bence

A nyugati országokban az elmúlt negyven év során 50 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszáma.

 

– Az újszülötteknél egyre csökken a péniszméret és az ivarszervek is torzulnak a légszennyezettség miatt – írja új könyvében dr. Shanna Swan környezettudós, a New York-i Mount Sinai Hospital professzora. A tudós szerint a műanyaggyártás során használt ftalát nevű kémiai anyag negatív hatással van az endokrin rendszer hormontermelésére

A szakember úgy fogalmazott, hogy az emberiségnek a termékenységi ráták tekintetében egzisztenciális krízissel kell szembenéznie. dr. Swan "Count Down" (Számolj vissza) című új könyvében leírja, hogy a modern kor hogyan fenyegeti a spermiumszámokat, valamint a férfi és női szaporító rendszer fejlődését, veszélybe sodorva ezzel az emberi faj jövőjét.

A professzor kutatása szerint azoknál a fiú csecsemőknél, akik még a méhen belül a ftalátok hatásának voltak kitéve, az átlagosnál kisebb anogenitális távolság alakult ki, ez pedig összefüggésben áll a péniszmérettel is. A ftalátokat a gyártás során a műanyag hajlékonyabbá tétele miatt alkalmazzák, dr. Swan szerint azonban később mind a játékokba, mind az élelmiszerbe bekerülnek, károsítva az emberi fejlődést.

A körenyezettudós könyvében több kutatási eredményt is felhasznált, ezek egyike szerint a nyugati országokban az elmúlt negyven év alatt mintegy 50 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszáma. 

– A rohamosan csökkenő termékenységi ráta azt jelenti, hogy 2045-re a legtöbb férfi nem tud majd életképes spermiumot termelni – fogalmazott dr. Shanna Swan.

Forrás: Sky News/behir.hu

További programok »

FEL