Drágul a tűzifa és a brikett

2018. július 16. 18:17 | behir

A belügyminiszter kiírta a legújabb szociális tüzelőanyag-pályázatot, amelyre az 5000 fősnél kisebb települések önkormányzatai jelentkezhetnek.  

Az önkormányzatok az átlagos közfoglalkoztatási létszám, illetve a 80 év feletti lakosok száma alapján kaphatnak tűzifa-, valamint szénvásárlásra pénzt, és a vásárolt mennyiséget oszthatják szét a családok között- írta meg a 24.hu.

Évről évre nő a szilárd tüzelőanyagok ára, a költségvetésben azonban 2014 óta csak 3 milliárd forintot állítanak be erre a célra. Eredetileg az idei évre is 3 milliárd forintot terveztek be, de átcsoportosítás után végül 4 milliárdos lett a keret. Közben a támogatott háztartások száma majdnem a négyszerezésre, 45 ezerről 180 ezerre nőtt. Emellett a tűzifa 40, a brikett pedig 80 százalékkal kerül többe a KSH adatai szerint.

Összességében: miközben csökkent az egy háztartásra jutó támogatási összeg, az árak emelkedtek.

Ha marad a betervezett 4 milliárdos keret, akkor romlani fog a helyzet, így nincs rá esély, hogy az egy háztartásra jutó támogatások összege valamennyire felzárkózzon az áremelkedéshez, a tavalyi keret 5 milliárdra bővítése is kevésnek bizonyult. A támogatás központi elosztása pedig nem veszi kellő súllyal figyelembe a településen élő rászorulók számát, ezért a legszegényebb településeken a legalacsonyabb az egy háztartásra jutó támogatás.

 

Forrás: 24.hu

További programok »

Gazdaság

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Befejeződött a nyári aratású szántóföldi növények betakarítása, a kedvezőtlen időjárási körülményekkel nehezített szezon ellenére Magyarország ellátása megfelelően biztosított a 2019/2020-as szezonban - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2019. augusztus 15. 15:38
FEL