Dohányzási tilalom a horgászversenyeken

2018. február 6. 17:42 | Tószögi György

A Magyar Országos Horgász Szövetség néhány nappal ezelőtt hivatalos közleményt adott ki arra vonatkozóan, miszerint 2018. évtől a MOHOSZ által szervezett országos bajnokságokon a versenyzőknek a verseny időtartama alatt tilos dohányozniuk a vízparton. A teljes közlemény így szól:

„A Nemzeti Versenysport Szövetség sportversenyeken elfogadott szabályozásához igazítva, az OVHB (Országos Versenyhorgász Bizottság) döntése alapján 2018-tól az országos bajnokságokon a horgászhelyeken tilos a dohányzás. A döntés teljesen indokolt és elfogadható, hiszen ha sporteseményként tekintünk a horgászatra, és azt szeretnénk minél nagyobb körben – köztük fiatalok körében is – népszerűsíteni, akkor a füstölés nem összeegyeztethető a versenysporttal. Várhatóan a FIPSed (Nemzetközi Édesvízi Sporthorgász Szövetség) is hasonló szabályt fog bevezetni a nemzetközi versenyeken. A horgászatra kijelölt boxban/szektorban a verseny teljes ideje alatt, (felkészülési időtől kezdve a mérlegelés befejezéséig) tilos a dohányzás. A versenyzők kizárólag a szektorbírónak jelezve, horgászhelyüket elhagyva, a horgászhely mögötti területen hódolhatnak káros szenvedélyüknek.”

A tilalom a verseny teljes ideje alatt érvényben van (felkészülési időtől kezdve a mérlegelés befejezéséig) – Fotó: Tószögi György

A döntés nem talált egyöntetű támogatásra a horgászok/versenyhorgászok körében. A MOHOSZ hivatalos facebook oldalán egy kisebbfajta kommentcunamit indított el a szóban forgó közlemény posztja, ahol horgász kontra horgász, illetve kontra MOHOSZ érvelések olvashatóak.

A parázs hozzászólás-folyam kétségkívül tükrözi, hogy a horgásztársadalom szövetének érzékeny pontját találta telibe az OVHB határozta. A vélemények tanúsága szerint sok horgász a dohányosok szabály általi szankcionálását sérelmezi leginkább, míg mások a környezeti–szemléleti–nevelési oldalról helyeslik a határozatot.

A MOHOSZ, legfőképpen a horgászat sportértéke kapcsán tartja összeférhetetlennek a dohányzást a horgászversenyek attitűdjével. Ahogy kommentjében olvasható: „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a horgászatot komolyan vegyék, lássák azt, hogy ez egy komoly sportértékkel bíró tevékenység, már egy szinten. […] Nos, ha a sport részét szeretnénk elfogadtatni, hogy minél szélesebb tömegek, fiatalok is kedvet kapjanak a horgászsporthoz, akkor erre figyelni kell.” […]

Bár a döntés egyelőre kizárólag a Magyar Országos Horgász Szövetség által rendezett OB versenyekre terjed ki, nem kizárt, hogy megyei horgászszövetségi, illetve egyéb szervezésű hazai horgászversenyekre is hatással lesz a kezdeményezés, főként, ha a jövőben nemzetközi horgászszervezetek is átveszik a gyakorlatot.

Dohányzási tilalom a nemzetközi, illetve a hazai megyei és egyéb országos szervezésű horgászversenyeken egyelőre nincsen érvényben – Fotó: Tószögi György

További programok »

Itthon

Az égből nézett szét az első látogató a kolbászfesztiválon

Már hagyomány, hogy Horváth László az első, légi látogatója a Csabai Kolbászfesztiválnak. Így volt ez most is, a békési villanyszerelő mester, sárkányrepülő pilóta és amatőr légi fotós sok mindent látott, amit a nagyközönség csütörtökön reggel 9 órától, a rendezvény kezdetétől láthat.
2019. október 23. 18:39
FEL