Díszlövések a gyulai vár faláról újév napján

2022. január 1. 12:00 - 13:00
Helyszín: Gyulai vár Gyula

Különleges eseménnyel készülnek a gyulai várban január elsejére is. Hagyomány már az egykori erődítményben, hogy délben korabeli fegyverek korhű másolataival díszlövéseket adnak le az új esztendő tiszteletére. Érdemes ellátogatni a várhoz, hiszen a lövések a falon kívülről is – nemcsak jól hallhatók, de – jól láthatók is lesznek.

Újév napján a 12 órai nyitást követően a 16 órai zárásig fegyver- és viseletbemutató is várja a gyulai vár látogatóit. Szombat lévén a vár garantált programjai közül a vendégek részt vehetnek a Csatazaj a középkorban című, a korabeli fegyverekről szóló interaktív előadáson és bemutatón, valamint az 1566-os ostromot felidéző Vitézek és védművek című programon is. Előbbi 12.30-tól a fegyvertárban várja az érdeklődőket, míg utóbbi fél háromtól a fegyvertárban, a lovagteremben és a gyilokjárón ad részletes képet a vár 1566-os védelmi rendszeréről. A részvétel ezen eseményeken is várbelépővel lehetséges.

További programok »

Gyula

Tizedszer is eljátszák a gyulai vár 1566-os ostromát

456 éve zajlott a gyulai vár történetének legfontosabb eseménye, amelyben a mintegy tizenötszörös túlerőben lévő oszmán hadsereg ostromolta az erődítést. Az 1566-os ostrom hősei előtt ebben az évben is tíz helyszínen, több mint kétszáz hagyományőr tiszteleg azzal, hogy hadijáték keretében eleveníti fel az egykori történéseket.
08:16
FEL