Díjlovaglás újratöltve – Az újrakezdés 10 éve Békés megyében

33 év hallgatás után tíz esztendeje, 2009-ben kezdődött újra a Békés megyei díjlovas élet. A kerek évforduló egyfajta számadásra nyújt lehetőséget.

 

A megyei díjlovaglás múltja

Békés megye díjlovas múltja Mezőhegyeshez köthető, ahol 1955-ben alakult meg a spanyol lovasiskola és hamarosan már az eredmények is sorra érkeztek. Két kiváló lovas is magyar bajnokként írta be nevét a díjlovasok nagykönyvébe.

Magyar Imre 1957-től 1964-ig megszakítás nélkül nyolc alkalommal volt országos bajnok, eredményei alapján elnyerte a “Magyar díjlovaglás örökös bajnoka” címet.

Kruzsicz József pedig 1970 és 1971 magyar bajnoka volt.

1976-ban – az állami gazdaság ekkor szűntette meg a díjlovas szakosztályt – teljesen megszűnt a megyei díjlovas élet. Kényszerű – egy krisztusi kort megélt – szünet után 2009-től ismét van hivatalos versenyeredménye megyei díjlovasnak.

 

 

Az elmúlt 10 esztendő

Az elmúlt 10 év jelentősebb állomásairól szólva megállapítható, hogy a mai megyei díjlovas élet teljesen alulról építkező, kis műhelyek munkájának gyümölcse. Minden lovas vagy edző maga képezte és készítette fel lovait – a lovak sokszor alig ütötték meg a kívánatos mércét –, de mégis helyt tudtak állni velük a különböző versenyeken.

Eleinte nem volt más a lovasok számára, mint a ló és a lovaglás szeretete, valamint a megszállottság. Ez a hit meg is hozta a gyümölcsét, 2013-ra már volt a megyének I. osztályú díjlovasa, Csercsa Sándor (Magyar Imre Díjlovagló Egyesület) személyében, aki az újkori díjlovas élet elindítója is volt.

2014-től minden évben hol több, hol kevesebb lovassal, de a Lovas Szövetség képes volt megyei bajnokságot rendezni ifjúsági és felnőtt kategóriákban egyaránt.

2015-ben Csercsa Sándor már „S”, azaz a legmagasabb osztályban versenyző díjlovasa volt a megyének.

A 2015-16-os felkészülési idényben Békés megyei fiatal díjlovas, Roszik Rita Sára (Lovas SE Nagyszénás) felvételt nyert a Tálent programba, ahol sikeres vizsgát tett.

Szintén 2015-ben az U25 magyar bajnokságban indult egy fiatal díjlovas, Veres Gréta (Magyar Imre Díjlovagló Egyesület), aki a 9. helyen végzett.

2016-ban Veres Gréta I. osztályú díjlovas minősítést kapott, míg Roszik Rita Sára, a korosztályos magyar bajnokságban a 8. helyen végzett.

 

 

Egyre többen a Szövetségben

Az elmúlt tíz évben folyamatos volt a megyei egyesületek bekapcsolódása a díjlovas életbe:

  • 2009-től Magyar Imre Díjlovagló Egyesület
  • 2011-től Orosházi Szabadidőpark és LSE
  • 2012-től Lovas SE Nagyszénás
  • 2014-től Békéscsabai SZI LSK és a Békéscsabai Nimród LE
  • 2016-tól Biharugrai Lovas Egyesület és a Berényi Lovas Barátok Egyesület
  • 2017-től Kentaur Lovas Egylet
  • 2018-tól Mezőhegyesi Ménes KH SE

A Szövetség reményei szerint a jövőben további egyesület nevel ki és versenyeztet majd díjlovasokat.

 

Kulitsánné Petrezselem Dorottya, az U25 Díjlovagló Magyar Bajnokság bronzérmese Ginger nevű lovával (Forrás: Kovács Petronella)

 

 

2018 sikerei

Díjlovas szempontból a legtermékenyebb év a tavalyi volt.

Elsőként a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által megrendezett 2 napos CDN-A besorolású, Kruzsicz József Emlékversenyt kell kiemelni. Egyrészt azért, mert egy ilyen szintű verseny már nagyon hiányzott a megyei díjlovasok életből. Másrészt, mert a szakma, a felkért bírók és a széles körből idelátogató neves versenyzők egyöntetű véleménye volt, hogy a leghangulatosabb és az egyik legszínvonalasabb versenye volt a hazai díjlovagló versenypalettának.

A megyei bajnokságban 12 lovas minősült a döntőre, azonban a döntő technikai okokból a megyén kívül került megrendezésre és így csak négyen tudtak részt venni, ezért csak az arany és az ezüstérem került kiosztásra. Két ifjúsági lovas indult, Roszik Rita Sára, aki arany és Sztankovánszki Ágnes (Magyar Imre Díjlovagló Egyesület), aki ezüstérmes lett.

Két felnőtt lovas vett részt a megmérettetésen, ahol Ficzere Bernadett (Mezőhegyesi Ménes KH SE), aki arany és Csicsely Gergő (Magyar Imre Díjlovagló Egyesület), aki ezüstérmet szerzett.

2018-tól rendeznek díjlovagló championátust Magyarországon, melyen több megyei díjlovas is elindult és ketten egészen a döntőig jutottak, ahol szépen szerepeltek. A két versenyző: Roszik Rita Sára és Kulitsánné Petrezselem Dorottya, (Magyar Imre Díjlovagló Egyesület).

Az elmúlt 10 év legkiemelkedőbb versenyeredményét tavaly Kulitsánné Petrezselem Dorottya érte el, aki az U25 Díjlovagló Magyar Bajnokságban bronzérmet szerzett.

Békés megye a megyéket rangsoroló ranglistán a 19 megyéből jelenleg – a pontgyűjtés tekintetében – a 8. helyen áll 1200 ponttal. A megyei díjlovasok fejlődését mutatja, hogy a sereghajtónak 110 pontja született, viszont a célt is kijelöli az első megye 62.000 pontja.

Békés megye lovasai összességében aktív évet zártak. Az eredmények és nehézségek tükrében, ugyanakkor rengeteg még a tanulni való ahhoz, hogy a nagy megyei elődök, Magyar Imre és Kruzsicz József nyomdokaiba léphessenek.

 

Jelenleg Békés megyében 15 fő aktív díjlovas tevékenykedik, ebből 4 díjlovas rendelkezik I. osztályú minősítéssel, ami jól tükrözi, hogy jól dolgoznak a megyei szakemberek. A megyei gyerekügyességi versenyeken két díjlovas kategóriában 20 fiatal vesz részt rendszeresen. A Lovas Szövetség reményei szerint ők adják majd a megyei díjlovas utánpótlást.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,