Diák Oscar az Ostromnak - október 11-én derül ki, hogy arany, ezüst vagy bronz

2018. szeptember 21. 14:03 | behir

Idén 45. alkalommal osztják ki a Diák Oscar-díjat (Student Academy Award): a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában bejutott a díjazottak közé a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) mesterszakán diplomázó rendező, Kovács István legújabb alkotása, az Ostrom. Az alkotók szeptember 20-án meséltek örömükről - számolt be a kultura.hu.

Mint írták, az Ostrom című rövidfilmnek hat másik produkcióval kellett versenyeznie azért, hogy bekerüljön a legjobb háromba. Az majd csak október 11-én Los Angeles-ben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theater-jében megrendezendő díjátadón derül ki, hogy a fiatal magyar rendező az Arany, az Ezüst vagy a Bronz Diák Oscar-díj büszke tulajdonosa lesz, az SzFE közössége azonban már így is mérhetetlenül büszke.

Janisch Attila filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár hozzáfűzte: bár csak másodszorra vették fel Kovács Istvánt, már az akkori felvételi filmje is egyéni hangjáról árulkodott. „Az első vizsgafilmje pedig robbanásszerű fejlődést mutatott. Azt mondhatom, hogy István olyan rendező hallgató volt, aki mindenféle stílusban igyekezett megtalálni magát. És ez sikerült is neki.” Enyedi Ildikó, aki az SzFE mesterszakán Kovács István osztályfőnöke volt, elmondta: nagy öröm látni, amikor egy ilyen munka elkészül. „Istvánék osztálya jó példa arra, milyen csodák születhetnek abból, ha tehetséges és szorgalmas emberek együtt dolgoznak” – jegyezte meg.

Kovács István, az Ostrom rendezője egyetértését fejezte ki és így fogalmazott: „mindent, amit tudok, ezektől a mesterektől tanultam meg és a mai napig élő kapcsolatot ápolok mindannyiukkal. Úgy vélem, az iskola családi jellege is hozzájárul a diákok sikereihez.

 

A 23 perces film 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik

 

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje az SzFE mesterszakán. A 23 perces film 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani. A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott film főbb szerepeiben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar bosnyák színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható. Az Ostrom nemzetközi premierje a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában volt nyáron; itthon először a Friss Hús fesztivál mutatta be, ahol a zsűri elismerő oklevelét, és nemrég a BuSho fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el.

 
Forrás: kultura.hu
 

További programok »

FEL