Diabétesz világnap: Szemléletes grafikákon, hogy miért veszélyes a betegség

2018. november 14. 14:32 | behir

Ma, vagyis november 14-én van a diabétesz világnapja, ezen a napon világszerte számos szakember a betegségre, annak szövődményeire hívja fel a figyelmet.

A Magyar Diabetes Társaság honlapja szerint azért erre a napra esik a világnap, mert ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. Első alkalommal 1991-ben szervezte meg a világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. A megmozdulás ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

 

 

A cukorbetegség, a betegség folyamata, típusai, a cukorbetegek száma Magyarországon, 2015-ben és a leggyakrabban előforduló késői szövődmények. Infografika: MTI

 

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a világon közel 382 millió embert sújt, ez a szám az előrejelzések szerint 2035-re elérheti az 592 milliót.; A betegek száma régiónként a 20-79 éves lakosság körében, millió fő. Infografika: MTI

 

A UNite for Diabetes kampány vezetett a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogásához, melynek eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A Diabétesz Világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap.

 

Az utóbbi 14 évben több mint duplájára emelkedett a diabéteszes gyerekek száma. Infografika: MTI

 

A hazai társaság honlapja kitér rá: a cukorbetegség globális probléma, káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Amennyiben a kormányok most elkezdik népszerűsíteni az egészséges életmód, diéta, rendszeres fizikai aktivitás és életmód változtatás szükségességét, a kór terjedése alacsony költséggel visszafordítható.

 

Riasztó adat, hogy több mint kétszerannyi a cukorbeteg a felnőttek körében 2003 óta. Infografika: MTI

További programok »

FEL