Dermesztő hír: drágulhat a fagyi

2016. március 31. 06:37 | Zsíros András

Drágulhat a fagylalt. A világpiaci kereslet felét kiszolgáló madagaszkári vanília bab ára közel 150 százalékkal emelkedett tavaly. A hirtelen drágulás sok olyan vállalatot rosszul érinthet, amely vaníliát használ, az üdítőitaloktól kezdve, a süteményeken át, a parfümökig.

Sokak szerint fontos, hogy milyen hozzávalókból készítik a fagylaltot. A békéscsabai Hóvirág Fagylaltbár tulajdonosa szerint is elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb összetevőkből álljon a nyári desszert. Mint mondja, az igazi fagylalt titka a hozzávalókban keresendő. Éppen ezért a vaníliát, a fahéjat, de még a csokoládét is külföldről rendelik. „Azt veszem észre, hogy egyre tudatosabban vásárolnak a vásárlók. Nagyon fontos nekik, hogy mit esznek, nagyon élvezik, hogy különlegességeket is megkóstolhatnak. Ez azért is egyre fontosabb, mert nagyon sok mindenkinek egyre több az ételintoleranciája, figyelni kell arra, hogy miket tudnak vásárolni” – mondta el Asztalos Nóra.

A tulajdonos azt állítja, hiába változnak a beszerzési árak, ezt a fogyasztókra nem lehet áthárítani. Ugyanakkor a magas árak és a rossz minőség együttese miatt mégis fennáll annak veszélye, hogy néhány gyártó szintetikus helyettesítőkhöz nyúl.

FEL