Csurran, cseppen a lépes méz – mézes reggeli Gyulán

2019. november 15. 15:29 | Papp Ádám Sándor

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium ebben az évben is több helyszínen szervezte meg a „mézes reggeli” elnevezésű programot pénteken. Az esemény fő célja a méz és a helyi termelők termékeinek népszerűsítése.

A méz energiát ad, elősegíti a koncentrációt, így az egész délelőtti munkát segítheti az egészséges reggeli elfogyasztása – tartják a szakemberek. Ennek fontosságára hívták fel a figyelmet országszerte a méhészek, akik számos iskolába és óvodába elvitték a mézes reggelit.

– Nagyjából mindenhez szoktunk használni mézet, mert nagyon szeretjük. Nincs olyan, hogy ne lenne otthon méz – árulta el Zsittnyán Laura Hanna, az intézmény egyik diákja.

– Általában minden nap fogyasztunk mézet, legalább úgy, hogy teába rakjuk. Anya a sütiket is mézzel készíti. Nagyon szeretem a mézet már kicsi korom óta – ecsetelte kérdésünkre Pikó Hella, az intézmény egyik diákja.

A Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye második alkalommal csatlakozott az európai akcióhoz.

– A nap folyamán a gyerekek egy ismeretterjesztő filmet láthattak a méhek életéről. Emellett többféle mézet kóstolhattak, ami azért fontos, hogy az egészséges táplálkozást tudatosan kialakítsuk bennük – hangoztatta Nagy Katalin tagintézményvezető-helyettes.

 

Nagy volt a sor a mézkóstoltatás ideje alatt. Fotó: Papp Ádám

Nagy volt a sor a mézkóstoltatás ideje alatt. Fotó: Papp Ádám

 

Mikó Jánosné, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagja elmondta: az a céljuk, hogy a fiatalok megismerjék termékeiket és a méz jótékony hatásait.

– Évek óta a piacra járok árusítani a saját mézünket. Ott gyakran úgy van, hogy ha a gyerek meglátja a mézet, szól a szülőnek, hogy vegyünk lépes mézet vagy bármely fajtáját. Erre azt mondja a szülő, hogy úgysem eszed meg. Ezért próbáljuk kóstoltatni velük, hátha amikor hazamegy, akkor azt mondja, hogy evett egy igazi, jó mézet – emelte ki Mikó Jánosné.

A fiatalok többek között akác, repce, hárs, édeskömény és vegyes mézeket is megkóstolhattak.

 

Több fajta mézet kóstolhattak meg a diákok. Fotó: Papp Ádám

Több fajta mézet kóstolhattak meg a diákok. Fotó: Papp Ádám

 

További programok »

Gyula

Dr. Kulcsár László: Méz-nagyhatalom vagyunk

„Okos legyél, gyógyszer helyett mézet egyél” – megnyitották a tizenkettedik Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amely péntek délutántól egészen vasárnap délig várja az érdeklődőket Gyulán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke hangsúlyozta, hogy minőségi a magyar méz, szemben az ázsiai termékekkel.
2019. december 6. 19:18
FEL