Csúcsot dönthet idén a lakáspiaci forgalom

2019. augusztus 7. 16:18 | Papp Ádám Sándor

Csúcsot dönthet 2019-ben a lakáspiaci forgalom – fogalmazott az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Balogh László elmondta: az idei első negyedévben 7,5 százalékkal nőtt az adásvételek száma az elmúlt év azonos időszakához képest, ezen adatok alapján pedig 10 éves csúcsra van kilátás ebben az esztendőben.

A statisztikák szerint egyre többen döntenek lakásvásárlás mellett hazánkban. Van, aki családalapítás miatt költözik új lakásba, de van, aki kényelmi szempontok miatt dönt a váltás mellett.

 

– Inkább sorházi lakást vásárolnánk vagy kertes házat, de ezek felújítási költsége nagyon magas, ezért egy új lakás mellett döntöttünk – árulta el Árgyelán Zoltán.

 

Az egyik békéscsabai ingatlaniroda értékesítési vezetője elmondta: az év első hónapjaiban rég nem tapasztalt, kiemelkedő adatokat rögzíthettek a lakásvásárlással kapcsolatban.

 

– A január-február kiemelkedő eredményt hozott, az elmúlt évekhez képest a legerősebb január-februári hónapokat zártuk, és az érdeklődés kitartott tavaszig. Júniustól kis visszaesés következett, ez annak köszönhető, hogy az iskola véget ért, mindenki elment nyaralni. Nagyjából minden évben az tapasztalható, hogy a nyári hónapok lazábbak – fogalmazott Garzó Anita, a Smartingatlan értékesítési vezetője.

 

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: az idei első negyedévben 7,5 százalékkal nőtt az adásvételek száma az elmúlt esztendő azonos időszakához képest.

 

– A növekedés alapján arra tudunk következtetni, hogy 2019-ben akár 175 000 adásvételre is sor kerülhet, ami 10 éves rekord lenne a lakáspiac történetében – emelte ki Balogh László.

 

A szakember hozzátette: az adásvételek számát az olyan állami támogatások lehetősége is növelheti, mint például a csok kibővítése, vagy a babaváró program elindítása. A szakember szerint a kedvezmények újabb lendületet adhatnak a gyermekes és a gyermeket tervező családok lakásvásárlási kedvének.

 

 

További programok »

FEL