Csökkent a hazai sertésállomány, a tyúk- és a szarvasmarha-állomány nőtt

2019. augusztus 6. 13:14 | behir

Az egy évvel ezelőttihez képest mintegy 20 ezerrel, a tavaly decemberihez képest pedig csaknem 32 ezerrel csökkent a sertések száma Magyarországon, a tyúkok száma 300 ezerrel, a szarvasmarhák száma 13 ezerrel nőtt egy év alatt – írta a Világgazdaság keddi számában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

Június elsején 2,84 millió sertés, 35,05 millió tyúk, 893 ezer szarvasmarha volt Magyarországon. A 1,116 milliós juhállomány 48 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de a tavaly decemberivel összehasonlítva 7 ezerrel nőtt – olvasható a lapban.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a Világgazdaságnak arról beszélt, szerinte elképzelhető, hogy az afrikai sertéspestistől tartva sokan felhagytak a hizlalással.

Ugyanakkor a sertésszámot szerinte befolyásolhatja a PRRS-mentesítési program. A PRRS a sertésállományok reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája. A program végeztével jobb lesz a magyar sertésállomány minősége és piaci megítélése is – mondta.

 

Forrás: MTI

 

 

További programok »

Gazdaság

FEL