Csogori meghódítására tett kísérletet

Egy különleges utazás apró részleteibe nyertek betekintést a gyulai könyvtárban.

Az, aki hétfő délután ellátogatott a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárba megismerhette Suhajda Szilárd hegymászót, vagy legalábbis azt a részét az életének, ami a pakisztáni K2 hegy megmászása körül forog.

A K2-t a helyiek Csogorinak hívják. A Föld második legmagasabb hegycsúcsa a Himalája egyik hegységében, a Karakorumban található. Tengerszint feletti magassága 8611 m.

A békéscsabai Suhajda Szilárd, társával együtt Varga Csabával, 2014-ben indult útnak, hogy megmásszák az egyik legtechnikásabb hegyként számon tartott K2-t. Június 17-én indultak útnak Magyarországról és körülbelül két hónapot töltöttek Pakisztánban. A feladatnak oxigénpalack és magassági teherhordók segítsége nélkül láttak neki. Ennek az az oka, hogy ezt a fajta hegymászést tartja "tiszta módszernek és etikusnak."

Az ott töltött idő alatt sikerült elérniük a 3-as tábort, ami 7400 m magasan feküdt. A hegymászók akklimatizálótak és két éjszakát is eltöltöttek ezen a magasságon. Az alaptáborba a másnapi sikeres mászásban bízva tértek vissza pihenni, azonban az időjárás közbeszólt. Egy lavinának köszönhetően a fenti táborokban lévő felszereléseik, sátraik odavesztek. „A hegy fölülbírálta az elképzeléseinket” – mondta Suhajda Szilárd az előadáson. Így nem sikerült elérniük a kitűzött célt és visszaindultak Magyarországra. 

A K2 expedíciót megelőzve Suhajda és Varga sikeresen mászta meg a Broad Peak (K3) nevű hegycsúcsot 2014-ben, ami 8051 méter magas.

A két hegymászó idén ismét nekivág a Csogorinak. Ezekkel a szavakkal zárta a kötetlen beszélgetéssé alakult előadást Suhajda Szilárd: „Maximálisan hinni kell a sikerben. A siker pedig az, ha eléred a kitűzött magasságot, de a legfontosabb, hogy épségben vissza tudj érni.”

Megosztás: