Csend és nyugalom Fülöp Péter óriásfotóin

Fülöp Péter győri fotográfus óriásképeiből nyílt kiállítás Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében.

Fülöp Péter valamikor a nyolcvanas években diákként kezdett fotózni, aztán ez valahogy kimaradt az életéből. Pár évvel ezelőtt, szinte véletlenszerűen, egy séta során zárt ismét képbe egy-egy érdekes pillanatot. A képeket megmutatta egy fotográfus barátjának, aki arra bíztatta, hogy kezdjen el újra fotózni. Így indult újra 2011-ben a diákkorában félbemaradt történet. Azóta fekete-fehér képeket készít leginkább, a békéscsabai kiállításra is ilyen óriásfotókat hozott.

2015-ben már volt egy kiállítása Békéscsabán a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban. Ott találkozott össze egy korábbi csoporttársával, Kovács Nórával, a Szeberény Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium médiatanárával, aki aztán a mostani kiállítás szervezője lett.

–  Fülöp Péterrel az ELTE médiatanár szakára jártunk 2006 és 2008 között. Később, 2015-ben megláttam egy meghívott, Szeverényi Ágnes, a Vasutas vezetője hívta meg őt egy kiállításra. Onnantól beszélgettünk, és úgy gondoltam, jó lenne még egy kiállítást szervezni ezekből a sokatmondó fotókból itt, Békéscsabán. Nagyon meghatározó volt a tér, a gyönyörű Panoráma terem, így jött az ötlet, hogy most óriásfotókat mutassunk be – mondta Kovács Nóra.

Fülöp Péter megjegyezte, hogy a fekete-fehér képeket sokkal művészet-közelibbnek érzi, mert azok több mindent mutatnak meg a világ valóságából, mint a túlszínezett képek.

– Azt érzem, hogy ez a mai világ túl zajos, túl sok mindennel vagyunk bombázva: ingerekkel, képekkel, hangokkal. A felgyorsult világ tempója sem igazán kedvez annak, hogy az ember megébredjen, magára találjon. Én ezekben a képekben pont ezzel szemben próbáltam egy kicsit hatni, hogy a minimalista képi eszközvilággal kicsit a csend felé, a megnyugvás és a meditáció felé vigyem el a képek nézőit – fogalmazott a fotográfus.

Fülöp Péter hozzátette, hogy minden művészet valahol a horizont világából kell, hogy merítkezzen, e mögött azonban mindenképpen egy vertikális viszonynak kell lennie.

A csendességet, nyugalmat árasztó fotók április 21-éig tekinthetők meg a Csabagyöngyében.

Megosztás:

Címke: , , , ,