Csató Sándor: Elégedett vagyok a csapat őszi teljesítményével

2024. január 11. 11:17 | Hidvégi Dávid

Csató Sándor 2023 júniusa óta irányítja újra a Békéscsaba 1912 Előrét, és 19 tétmérkőzésen ült a kispadon. Az együttes jelenleg a labdarúgó NB III dél-keleti csoportjában szerepel azzal a céllal, hogy a szezon végén visszajusson a másodosztályba.

A lilák a vezetőedzővel 16 bajnoki, valamint 3 kupamérkőzésen szerepeltek, amelyen 16 alkalommal győztesen hagyták el a pályát, egy döntetlen és két vereség mellett. Az Előre 46 ponttal listavezetőként zárta az őszt. A vezetőedző a 7.Tv Kezdőkör című magazinjának volt a vendége.

 

– Az előző idényben sajnos kiesett a csapat és megint a harmadosztályban szerepel. Melyek voltak nyáron az első feladatok, amikor átvette az irányítást?

– Először meg kellett néznünk, hogy melyik játékosra számíthatunk, mert nagyon sokan elmentek és milyen posztokra kell igazolnunk, kik azok, akiket ide tudunk hozni. Figyelembe kellett vennünk azt is, hogy mindenképpen vissza szeretnénk kerülni. Nem volt túl épületes látvány az öltözői hangulat nyáron, hiszen az elmúlt 2-3 év sikertelensége meglátszódott a játékosokon. Nagyon sok kudarcban volt részük, ennek a csúcspontja volt a kiesés, úgyhogy eléggé lehangolt öltöző volt.


– Milyen célokat fogalmazott meg a vezetőség?

– A cél egyértelmű, vissza kell kerülnünk! Mindannyiunk szerződése úgy szól, hogy meg kell nyernünk a bajnokságot és az osztályozókat. Ennek megfelelően próbálunk dolgozni, bízom benne, hogy sikerül.


– Milyen játékstílust szeretnének kialakítani Békéscsabán?

– Egyelőre örüljünk annak, hogy megtaláltuk azt a csapatot, azt a szerkezetet, amellyel eredményesek vagyunk! Nyilván az edzők jó része szereti és preferálja a támadó jellegű futballt – ezt nyáron is elmondtam – és próbáltunk is a felkészülési mérkőzéseken egy ennek megfelelő felállásban focizni. Észre kellett vennünk, hogy így igen sebezhetők vagyunk hátul. Tudtuk azt, hogyha ebben az osztályban élen szeretnénk lenni, akkor sok gólt kell rúgnunk, gólokkal kell nyernünk. Emiatt a védelmünket feljebb toltuk és nagyon sok olyan terület volt mögöttünk, amelyet az ellenfelek kihasználtak az edzőmeccseken. A végén átálltunk egy három védős rendszerre, 3-5-2-re, ez azért is történt, mert volt három belső védőnk és nem
szerettük volna, ha az egyik állandóan a padon ül – mind a hárman megfelelő állapotban is voltak. A Fazekas Lóránt, Albert István, Bora György hármas egészen addig ideális volt, amíg Lóri megsérült, hiszen vele egyáltalán nem kaptunk támadásból gólt, csak pontrúgásból.


– Mennyire elégedett a csapat őszi teljesítményével?

– Ha azt nézem, hogy 46 pontot szereztünk, 7 pont az előnyünk és lőttünk 47 gólt is, akkor elégedett lehetek. Nem dőlünk hátra, hiszen már jó ideje mindenki a felkészülési időszakon dolgozik. Szeretnénk minimális mértékben, akár már a szemünk előtt lebegő másodosztályt is figyelembe véve átszervezni a csapatot, hiszen lesz, aki elmegy. Azt is látjuk, hogy van hova fejlődnünk, vannak olyan posztok, amelyeket szeretnénk még jobbá tenni – ehhez pedig kellenek új játékosok. Meglátjuk mekkora anyagi forrás áll majd rendelkezésre.

 

A Csató Sándorral készült hosszabb interjúnkat a behir.hu YouTube csatornáján, valamint a 7.Tv-n a Kezdőkör ismétlésében nézhetik meg. A sportmagazin a televízióban minden hétfőn 20 óra 20 perckor jelentkezik új beszélgetéssel.

 

További programok »

FEL