Csaló webáruházak – Ellenőrizze, honnan rendel!

2018. december 16. 07:50 | behir

Egyre inkább felváltja a bolti vásárlást az online, és a karácsonyi időszakban még többen webáruházakból szerzik be az ajándékokat, így szeretnék megúszni a bolti tülekedést. A szakértők azonban felhívják a figyelmet a veszélyekre, ugyanis a csalók ezt az időszakot használják ki.

A csaló oldalak arról ismerhetők fel, hogy hihetetlen akciókkal kecsegtetnek – mondta Solymos Ákos, a Quadron Kft. kibervédelmi szakértője. Hozzátette, már az gyanús, ha például különböző műszaki vagy háztartási cikkeket 90–95 százalékos leértékeléssel kínálnak.

Ezek a weboldalak olyan árakat adnak meg, amelyek nem túl magasak, és a vásárló sokszor úgy van vele, hogy inkább kockáztat, mert ha valóban megérkezik a megrendelt áru, akkor nagyon jól jár. A szakértő szerint azonban ezek a termékek sosem érkeznek meg, a csaló weboldal pedig nagy haszonra tesz szert a sok megrendeléssel.

 

 

Fontos az ellenőrzés

Solymos Ákos felhívta a figyelmet: mielőtt bármit is megrendelnénk, fontos a weboldal hitelességének ellenőrzése. A termék árát hasonlítsuk össze más weboldalak kínálatával vagy hasonló akciókkal. Ha azt tapasztaljuk, hogy más oldalakon merőben magasabb az ár, és nincs a termékre kedvezmény, akkor valószínű, hogy egy csaló oldalról akarunk rendelni – magyarázta a szakértő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Különösen fontos a személyes adatok kezelése. Ennek kapcsán a szakértő elmondta, hogy egy hiteles kereskedőnek mindig az az érdeke, hogy jó adatokat adjon meg a vásárló, hiszen a későbbiekben tájékoztató leveleket szeretne küldeni az újabb és újabb ajánlatairól, valamint szüksége van a helyes szállítási adatokra is, mert érdekében áll kiszállítani a megrendelt terméket.

 

 

A rendelés regisztrációhoz kötött

Megjegyezte, egy valódi webáruházban a rendelés regisztrációhoz kötött, amelyet általában az e-mail-címre küldött hitelesítő vagy visszaigazoló levélben kell megerősíteni. A csaló weboldalak esetében nincsenek ilyen szabályok, ott bármilyen adatot meg lehet adni, és visszaigazoló levelet sem küldenek – szögezte le. Az is gyanús, ha a fizetési lehetőségeknél kizárólag banki utalással lehet kiegyenlíteni a megrendelt termék árát. Egy biztonságos, jó hírű webáruház több lehetőséget is felkínál a vásárlóknak a vételár kiegyenlítésére.

Magyarországon is elterjedt a virtual pos fizetési lehetőség, amely a vásárlót egy banki oldalra viszi át, és ott meg kell adnia a bankkártyaadatait a fizetéshez. Solymár Ákos elmondta, ezek a banki oldalak biztonságosak, nyugodtan kitölthetjük. Hozzátette, a csalók nem használnak ilyen lehetőségeket, ugyanis ehhez szükséges egy bankkal való megállapodás.

 

 

Állítsunk be limitet a bankkártyán

Ahol a kereskedő alakít ki bankkártyás fizetési oldalt, azt már bizalmatlanabbul kell kezelni. Ebben az esetben érdemes olyan bankkártyát használni, amely csak internetes vásárlásra alkalmas.

 

Forrás: hirado.hu/Kossuth Rádió

További programok »

Gazdaság

Támogatások és programok segítik a méhészet versenyképességének növelését

A magyar méhészeti nemzeti program, a mézfogyasztást ösztönző kampányok, az idén meghirdetett beporzók éve egyaránt az ágazat versenyképességének és a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelését szolgálják - mondta az agrárminiszter pénteken a Szövetségben a magyar mézért című kiadványt bemutató sajtótájékoztatón, Budapesten.
08:41
FEL