Csaknem 600 ingyenes program az Ars Sacra Fesztiválon

2018. szeptember 5. 09:52 | behir

Több mint 100 magyarországi és határon túli településen csaknem 600 ingyenes program várja az érdeklődőket a szeptember 14. és 23. között megrendezendő a XII. Ars Sacra Fesztiválon. 

Ebben az évben tizenegy műfajban kínálnak programokat a szervezők. A szakralitást középpontba helyező programsorozat idei mottója: Tekints az égre, és lásd meg! - hangzott el az M5 kulturális csatorna keddi Kulturális Híradójában.

A fesztivál együttműködik a Kulturális Örökség Napjainak szervezőivel és a történelmi egyházak képviselőivel is.

"Az az öröm ért bennünket, hogy akiket meghívunk, azok minden évben visszatérnek" - hangsúlyozta Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az idei rendezvényen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a zenélés mellett ezúttal beszél istenhitéről is, de ott lesz a rendezvényen Klukon Edit zongoraművész, valamint Boráros Imre felvidéki színművész, "aki csodálatos darabokat ad elő" - mondta a kuratóriumi elnök.

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat nyomán jött létre. Célja a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez. 

Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A képző- és iparművészeti kiállításokat, különféle műfajú koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

 

 

Rendhagyó séta és felújítási ünnepség Békésben

Békés megyében két helyszínen szerveznek programot az Ars Sacra fesztivál részeként. Békéscsabán rendhagyó helyismereti sétát szervez a Munkácsy Mihály Múzeum történész muzeológus vezetésével szeptember 15-én, 10 órától. Békéscsaba templomainak kevésbé ismert történetét fedezhetik fel az érdeklődők. A századforduló érdekes, néha tréfás anekdotái segítségével elevenedik meg Békéscsaba korabeli kulturális és vallási élete.

Az Orosházához tartozó Szentetornyán a helyi evangélikus templom külső felújításának alkalmából ünnepi alkalmat szervez a gyülekezet szintén szeptember 15-én, 10 órától. Az istentisztelet után helytörténeti kiállítás megnyitása és filmvetítés is lesz a programok között.

 

A programokról bővebben a fesztivál hivatalos honlapján olvashatnak.

 

Forrás: MTI/behir.hu

Kultúra

Szamosi Szabolcs: Nagy öröm, hogy sokan követik nyomon a térzenei programokat

„Köszönjük, Magyarország!” címmel hirdetett felhívást az Emberi Erőforrások Minisztériuma a független előadóművészek támogatására. A Kultúráért Felelős Államtitkárság szakmai szervezetei segítenek a pályázat lebonyolításában. A 7.TV műsorvezetője Szamosi Szabolccsal, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójával beszélgetett.
11:46
FEL