Csaknem 600 ingyenes program az Ars Sacra Fesztiválon

2018. szeptember 5. 09:52 | behir

Több mint 100 magyarországi és határon túli településen csaknem 600 ingyenes program várja az érdeklődőket a szeptember 14. és 23. között megrendezendő a XII. Ars Sacra Fesztiválon.  Ebben az évben tizenegy műfajban kínálnak programokat a szervezők. A szakralitást…

Több mint 100 magyarországi és határon túli településen csaknem 600 ingyenes program várja az érdeklődőket a szeptember 14. és 23. között megrendezendő a XII. Ars Sacra Fesztiválon. 

Ebben az évben tizenegy műfajban kínálnak programokat a szervezők. A szakralitást középpontba helyező programsorozat idei mottója: Tekints az égre, és lásd meg! - hangzott el az M5 kulturális csatorna keddi Kulturális Híradójában.

A fesztivál együttműködik a Kulturális Örökség Napjainak szervezőivel és a történelmi egyházak képviselőivel is.

"Az az öröm ért bennünket, hogy akiket meghívunk, azok minden évben visszatérnek" - hangsúlyozta Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az idei rendezvényen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész a zenélés mellett ezúttal beszél istenhitéről is, de ott lesz a rendezvényen Klukon Edit zongoraművész, valamint Boráros Imre felvidéki színművész, "aki csodálatos darabokat ad elő" - mondta a kuratóriumi elnök.

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat nyomán jött létre. Célja a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez. 

Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A képző- és iparművészeti kiállításokat, különféle műfajú koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

 

 

Rendhagyó séta és felújítási ünnepség Békésben

Békés megyében két helyszínen szerveznek programot az Ars Sacra fesztivál részeként. Békéscsabán rendhagyó helyismereti sétát szervez a Munkácsy Mihály Múzeum történész muzeológus vezetésével szeptember 15-én, 10 órától. Békéscsaba templomainak kevésbé ismert történetét fedezhetik fel az érdeklődők. A századforduló érdekes, néha tréfás anekdotái segítségével elevenedik meg Békéscsaba korabeli kulturális és vallási élete.

Az Orosházához tartozó Szentetornyán a helyi evangélikus templom külső felújításának alkalmából ünnepi alkalmat szervez a gyülekezet szintén szeptember 15-én, 10 órától. Az istentisztelet után helytörténeti kiállítás megnyitása és filmvetítés is lesz a programok között.

 

A programokról bővebben a fesztivál hivatalos honlapján olvashatnak.

 

Forrás: MTI/behir.hu

További programok »

Kultúra

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakájához

Békéscsaba is csatlakozott az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz. Az evangélikus nagytemplomban Alföldi Csaba adott hangversenyt, melynek első darabja Kovács Szilárd Intrada című műve az ország több mint 50 orgonáján egyszerre csendült fel.
2019. július 21. 12:03
FEL